Hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

Sjedinjene Američke Države su spremne da upotrebe sve svoje mogućnosti, uključujući vojnu silu, kako bi izmjenile ponašanje Sjeverne Koreje, izjavila je stalna predstavnica SAD u UN-u Nicky Haley na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a koja je sazvana nakon posljednjeg testiranja raketa od strane diktatorskog režima Kim Jong Una.

- Destabilizirajuća eskalacija Sjeverne Koreje je prijetnja svim državama u regionu i van njega. Te akcije brzo zatvaraju mogućnosti diplomatskog rješenja. SAD su spremne da upotrebe čitav arsenal svojih mogućnosti kako bi zaštitile sebe i svoje saveznike. Jedan od naših instrumenata je značajna vojna moć. Upotrijebit ćemo je ako zatreba  - kazala je Haley.

SAD se spremaju da u bliskoj budućnosti podnesu Vijeću sigurnosti UN-a rezoluciju o Sjevernoj Koreji, saopćila je Haley.

Ona je rekla da Amerika namjerava da uvede sankcije ne samo protiv Pjongjanga, već i protiv svih država koje posluju sa Sjevernom Korejom.

- Kako bi Sjevernu Koreju skrenuli sa puta vojne eskalacije, treba da uradimo više. Nećemo gledati samo na Sjevernu Koreju, već i na svaku drugu državu koja odluči da posluje sa tim odmetnutim režimom - izjavila je ambasadorica SAD u UN-u.

Za stalnog predstavnika Francuske u UN Fransoa Delatra, odgovor na posljednja raketna testiranja Sjeverne Koreje mora da bude rezolucija SB UN kojom se pooštravaju sankcije Sjevernoj Koreji.

S druge strane, Rusija je pozvala sve države da podrže inicijativu Moskve i Pekinga za mirno rješenje krize na Korejskom poluostrvu, izjavio je zamjenik ruskog stalnog predstavnika pri UN Vladimir Safronkov.

On je naveo da bi vojna acija ili nove sankcije diktatorskom režimu cijeli problem odvele u ćorsokak te da je sve potrebno riješiti mirnim putem.

Autor: Agencije