19-godišnji Kermiche dva puta hapšen zbog pokušaja da se domogne Sirije

Jedan od napadača na crkvu na sjeveru Francuske služio je uslovnu kaznu, te nosio elektroničku narukvicu za lociranje, objavili su francuski službenici, piše BBC.

Tužilac Francois Molins identificirao je osumnjičenika kao 19-godišnjeg Adela Kermichea, koji je već dva puta bio hapšen zbog pokušaja da se domogne Sirije.


Kermiche: Dva puta hapšen zbog pokušaja da se domogne Sirije

Podsjetimo, Kermiche i još jedan napadač danas su upali u crkvu u Saint-Etienne-du-Rouvrayju, u predgrađu Rouena, za vrijeme jutarnje mise. Oni su presjekli grlo svećeniku, a nakon toga ih je ubila francuska policija. U trenutku napada u crkvi su se nalazili svećenik, dvije časne sestre i dvoje vjernika.


Kermiche: Služio uslovnu kaznu

Za napad je preuzela odgovornost Islamska država, i to putem svojeg komunikacijskog kanala Amaq.

Francuski premijer Manuel Valls kazao je da je cilj napadača koji su napali crkvu i ubili svećenika "potaknuti rat religija". Govoreći na TV kanalu TF1, Valls je kazao da, "kada su napali svećenika, Katoličku crkvu, lako je vidjeti koji je cilj".


Ubijeni sveštenik

Francuski premijer pozvao je Francusku da ostane jedinstvena istaknuvši: "Naše je oružje demokratija".

- Ubistvo svećenika napad je na cijelu zemlju. Cilj je naša demokratija, to je cilj, no to će biti i naš štit. Naše jedinstvo je naša snaga - kazao je ranije francuski predsjednik Francois Hollande, koji je pozvao naciju da ostane jedinstvena u borbi protiv mržnje i ekstremizma, istaknuvši da je to "rat koji ćemo dobiti".