Tajni mirovni plan!

Krim za plin. Tako ukratko glasi sadržaj tajnog sporazuma o kojem razgovaraju Njemačka i Rusija, a koji je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu ponudila njemačka kancelarka Angela Merkel. Britanski list "Independent" prvi je objavio da se za normalizaciju stanja u Ukrajini, a posredno i u odnosa s Europskom unijom, Rusiji nudi da zadrži Krim, ali samo ako osigura nesmetanu isporuku plina Ukrajini i Evropi.

Prva je tačka pregovora stabilizacija granica Ukrajine. Prihvati li Putin plan, međunarodna zajednica moraće progutati i priznati pripajanje poluostrva Krima Rusiji. Izvori bliski pregovaračima, piše "Independent", prenosi "Večernji.hr", kažu da prvi korak u stabilizaciji podrazumijeva rusko povlačenje novčane i vojne podrške raznim separatističkim skupinama u istočnoj Ukrajini. No toj bi se regiji, prema dogovoru, ipak dala određena autonomna prava unutar Ukrajine.

Na planu se radilo do rušenja aviona

Ukrajinski predsjednik trebao bi se složiti sa zahtjevom da se ne prijavljuje za članstvo u NATO-u. U zamjenu Putin se ne bi miješao niti bi pokušao blokirati trgovinske odnose Ukrajine s EU koji su uspostavljeni posljednjim ugovorom. Rusija bi Ukrajini ponudila novi, dugoročni ugovor s Gazpromom za opskrbu plinom. Kao dio dogovora, Rusija bi kompenzirala Ukrajinu financijskim paketom od milijardu dolara kao odštetu za gubitak novca koji joj je Rusija prije referenduma o neovisnosti u ožujku plaćala za stacioniranje flote na Krimu i Sevastopolju.

Na planu se intenzivno radilo do rušenja malezijskog zrakoplova, kad su pregovori zastali. Ali ovaj plan, kažu upućeni, ostaje jedini mogući scenarij na pregovaračkom stolu. Njemačkoj je itekako važno normalizirati odnose s Rusijom zbog trgovinskih odnosa.

– Očekujemo da će se razgovori intenzivirati čim se završi istraga o padu aviona – kazali su izvori za "Independent". Mirovni plan nije službeno potvrdila diplomacija nijedne države.