Umanjiće humanitarnu pomoć

Najave da će SAD umanjiti količine humanitarne pomoći zbog blokade vlade u ovoj zemlji zabrinula je veliki broj žrtava uragana Sandy.

Uragan Sandy, koji je krajem oktobra prošle godine zahvatio istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država i dio Kanade, oštetio je domove na hiljade stanovnika, a nanesena šteta još uvijek nije u potpunosti sanirana. Nakon uragana Sandy, vijest da će SAD smanjiti pomoć stanovnicima, čijim je domovima i imanjima nanesena znatna šteta, ponovo su potreseni.
"Zbog blokade vlade, pomoć bi mogla kasniti", izjavio je gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg.
Najveća šteta koju je nanio uragan Sandy procijenjena je na otoku Staten, čiji stanovnici danas žive u veoma teškim uslovima. Veliki broj stanovnika na otoku već godinu dana živi od pomoći države. Neki od njih žive u hotelima, a neki pomoć od države koriste u druge svrhe.
Godinu dana živi u magacinu u dvorištu kuće
Američki građevinac Ken Ebel (63), čiji je dom uragan doveo u neupotrebljivo stanje, već godinu dana živi u magacinu u dvorištu gdje se nekada nalazila njegova kuća. Ebel je sakupio stvari koje je uspio spasiti nakon uragana, te je u magacinu napravio toalest i kupatilo, a električnu energiju koristi od svog prvog susjeda.
"Boraviti u hotelu za mene je jako dosadno i skupo. Sredstva koja nam daje država koristim kako bi popravio svoj dom", kazao je Ebel, naglasivši kako opravak kuće mora završiti prije nego što dođe zima.
"Tokom ljeta živjeti u ovakvim uslovima i nije toliko teško. Ali uskoro dolazi zima, i biće sigurno teže", rekao je Ebel, dodavši da je zahvalan svojim susjedima koji mu pružaju veliku podršku.
S druge strane, Aiman Youssef, koji se plivajući zajedno sa svojom majkom spasio katastrofe uragana Sandy, u dvorištu svoje kuće podigao je šator u kojem dijeli pomoć nastradalima u uraganu. Youssef, koji je porijeklom iz Sirije, u šatoru u dvoristu kuće žrtvama uragana dijeli hranu i odjeću.
"U uraganu mi je uništena kuća i poslovni prostor. Šator u kojem danas pomažem nastradalima u uraganu je moje novo radno mjesto. O tog dana pomažem samo ljudima. Na dan uragana moj rođak je donio neke namirnice za mene i ja ih danas dijelim susjedima", kazao je Youssef.
Sedam mjeseci u hotelu
Na pitanje kako bi blokada vlade SAD-a mogla djelovati na pomoć države koju pruža žrtvama uragana Sandy, Youssef je rekao:
"Ja čvrsto vjerujem u Boga i isto tako vjerujem da je sve pod njegovom kontrolom. Ostalo me ne zanima, jer ja samo njemu vjerujem. Blokada vlade je pokazatelj da je sve pod njegovom kontrolom".
Profesor arapskog jezika Sahem Abdalla, porijeklom iz Egipta, već sedam mjeseci živi u hotelu, rekao je da žrtvama uragana 70 posto troškova snosi država.
"Nakon uragana Sandy jedan period sam boravio u kući moga prijatelja. Kasnije sam prešao u hotel. U hotelu imamo doručak, dok ostale obroke spremamo od pomoći koje nam pruža država", kazao je Abdalla, naglasivši da što prije želi popraviti svoju kuću i pronaći stalni posao.
U uraganu Sandy, koji je krajem oktobra zahvatio istok Sjedinjenih Američkih Država i dio Kanade, poginulo je 130 osoba.