POZADINA NEUSPJELOG PUČA U MAKEDONIJI

Diplomata-obavještajac Živaljević potvrdio je za Telmu da je te večeri došao u Sobranje da, kako je objasnio, po službenoj dužnosti, "vidi da li među demonstrantima ima građana Srbije, navijača ili ekstremista"

Među huliganima koji su 27. aprila upali u Sobranje Makedonije, u pokušaj da izvrše državni udar, i izvrše javni linč i pokušaj ubistva poslanika, uključujući i novog mandatara za Vladu Makedonije Zorana Zaeva, nalazio se i Goran Živaljević, savjetnik u ambasadi Srbije u toj zemlji i visoki oficir srpske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA).
 
Objavila je to, prikazujući snimke srpskog obavještajca, makedonska televizija Telma. Na snimcima se vidi Živaljević kako se kreće među masom "nezadovoljnih građana" koji divljaju u makedonskom parlamentu.

Diplomata-obavještajac Živaljević potvrdio je za Telmu da je te večeri došao u Sobranje da, kako je objasnio, po službenoj dužnosti, "vidi da li među demonstrantima ima građana Srbije, navijača ili ekstremista".

Živaljević, navodi ova televizija, nije nepoznat javnosti u Makedoniji, ali i cijeloj regiji. Prošle godine bio je u sastavu delegacije Srba iz Makedonije koji su boravili u Rusiji tražeći od tamošnjih vlasti da ih podrži u pravednoj borbi za "neutralnost Makedonije".

Prije Makedonije, ovaj oficir BIA-e je službovao u ambasadi Srbije u Hrvatskoj, čije su vlasti zbog njegovog neprimjerenog djelovanje tražile od Beograda da ga povuče iz te zemlje.

Javnosti u Srbiji nije nepoznata ni Živaljevićeva supruga, Olivera Antonić, koja je svjedočila na suđenju osumnjičenim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Ona je, također,  radila u srpskoj Državnoj bezbednosti i to u odjeljenju za prisluškivanje u kojem su "pokrivani" telefonski razgovori pokojnog Ćuruvije.

Činjenica da je visoki srpski obavještajac (pod krinkom diplomate) bio u prvim redovima "ekstremista i huligana" koji su pokušali izvesti puč u Makedoniji, uveliko objašnjava nervozno i agresivno ponašanje srpskog državnog vrha na čelu sa Aleksandrom Vučićem nakon događaja u Skoplju. Vučić, ali i njegovi najbliži saradnici-huškači, Dačić, Vulin, Stefanović, kao i brojni režimski mediji odmah su poručili da "neće dopustiti da se haos i građanski rat iz Makedonije prenese na teritoriju Srbije".

Nakon otkrića o ulozi oficira BIA-a u divljanju u Sobranju, jasno je da su "haos i građanski rat" u Makedoniji pripremani izvan nje, u Beogradu i Moskvi, prije svih.

U Makedoniji se, dakle, ponovio isti scenarij, kojeg je Rusija nekoliko mjeseci ranije, također neuspješno, pokušala primijeniti u Crnoj Gori, na dan održavanja izbora u toj državi. I tada su u prvim redovima "ogorčenih građana" koji su prema optužnici trebali upasti u Parlament i pobiti rukovodstvo predvođeno Milom Đukanovićem, također bili aktivni i penzionisani policajci i bezbjednjaci iz Srbije.

A, još mnogo, mnogo ranije, na početku raspada Jugoslavije, srpski bezbjednjaci su potpuno istu ulogu imali u ratovima u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Zbog toga je Haag ovih dana zatražio od Srbije da izruči Tribunalu ratne šefove svog DB-a, Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, kojima će biti održano ponovljeno suđenje za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.