Jučer je u popodnevnim satima, u hotelu "Theranda" počela dvodnevna radionica, u organizaciji, OSCE-a na Kosovu, pod nazivom "Povezivanje lokalne uprave i medija u regionu Prizrena". Radionica koja će trajati dvodnevno (utorak i četvrtak) ima za cilj da promoviše bolje razumjevanje pitanja lokalne uprave među predstavnicima lokalnih medija radi jačanja saradnje između opštine i medijske zajednice na uspostavljanju transparentnije i odgovornije javne uprave.

U sklopu radionice biće održana obuka na temu profesionalnog i preciznog medijskog izvještavanja o lokalnoj upravi, uz podršku Savjeta za štampu Kosova.

Uvodne polučasovne govore prisutnima predstavnicima medija i predstavnicima opštinskih vlasti iz Mališeva, Suve Reke, Dragaša te Prizrena održali su pomenuti predstavnici Ministarstava lokalnih uprava, gospodin Dane Koruga, šef sektora za medije misije OSCE-a na Kosovu kao i gospodin George Katsharava, viši službenik za demokratizaciju iz regionalne kancelarije OSCE-a u Prizrenu, a također i predstavnik OSCE-a na lokalnom nivou Salih Elshani te na kraju predstavnik lokalnih struktura vlasti Haxhi Krasniqi.

Oni su, svako iz  svog ugla, pojasnili značaj i učinak saradnje opštinskih struktura vlasti sa lokalnim medijima.

Radionica je prvog radnog dana (utorak) bila podjeljena na dva segmenta i to: Rad i funkcije lokalne uprave kao i obuka na temu: kako postati efikasniji novinar.

Recimo i to da su radionici, u živoj i efikasnoj diskusiji, učestvovali mnogi eminentni novinari južnih opština na Kosovu, iz svih zajednica, koji su aktivno učestvovali u radu.

Vrlo interesantno predavanje je imao gospodin Imer Mushkollaj, inače predsjedavajući odbora Savjeta za štampu Kosova koji je iz svog bogatog novinarskog iskustva pojasnio značaj i doprinos saradnje opštinskih struktura vlasti kao i lokalnih medija te naveo niz pozitivnih ali i negativnih primjera te je, nakon njegovog izlaganja, došlo do žive diskusije prisutnih novinara gdje su i oni, svaki iz svog ugla, navodili niz primjera na tu temu.

Zapažujući primjer negativne prirode istakao je naš kolega iz bošnjačkog radija "Astra", Raif Ademi, koji je, između ostalog istakao primjer da je od samog nastanka pomenutog radija, odmah nakon ratnih zbivanja na Kosovu, svih ovih godina nije dobio nijedan e-mail na adresu radija o aktivnostima opštinskih struktura vlasti, što je, svakako, za svaku osudu.

Diskusija  je trajala sat vremena jer je svaki novinar, kako rekosmo, svaki iz svog ugla, prokomentarisao i dao svoje mišljenje o pomenutoj temi.

Za naš web-portal govori gospodin Dane Koruga, šef sektora za medije misije OESCE-a na Kosovu:

"Drago mi je da sam ovdje da vidim ovakav skup te ovoliki odziv ovdašnjih medija te predstavnika lokalnih i javnih institucija što je, svakako, veliki plus za sve nas. Nekada je izuzetno teško objasniti ljudima koliko je potrebno sarađivati i koliko je potrebno sastati se da bi bolje razumjeli jedni druge. Zapravo, ranije smo imali slične inicijative, da bismo bolje upoznali medije zasnovano na činjenici kako funkcioniše pravo i pravni sistem te ovo što danas radimo funkcioniše na isti način gdje želimo da bolje upoznamo medije da bi oni znali kako funkcionišu javne institucije, kako dostavljaju informacije, kako sarađuju i kako doći do informacija značajnih za građane.

Isto tako želimo da upoznamo ljude koji rade u Institucijama kako funkcionišu mediji i kako oni pripremaju svoje viđenje na njihov rad. Dakle, radi se o obostranoj saradnji gdje nam je potrebno obostrano razumijevanje kako bi bolje komunicirali i kako bi, na kraju krajeva, prenijeli tu informaciju lokalnom stanovništvu na vrhunskom nivou koje tu informaciju treba da dobije.

To je naš cilj gdje ovakve i slične radionice imamo širom Kosova, eto danas smo ovdje u Prizrenu pa onda nastavljamo, kako rekoh, i u drugim gradovima na Kosovu gdje ćemo raditi i sa drugim Institucijama gdje smo ranije radili, recimo, i sa Javnim tužiocem gdje su, takođe, te radionice bile posjećene kao i ova današnja. To je, kako rekoh, naša ideja da bismo 'pogurali' saradnju, odnosno jednu vrstu komunikacije te da postavimo neku bazu razumijevanja komunikacije i bolje saradnje medija i predstavnika javnih institucija.

Recimo da ni u jednom gradu nije ista situacija, što se tiče pomenutog, jer se sve to razlikuje od grada do grada, od regiona do regiona, a tek znamo kako je na zapadu u smislu da svi znamo kako zapad funkcioniše te je bitno da svi mi pogledamo i uvažimo neku praksu sa tih prostora da bismo je primjenili, kako rekoh, ovdje na balkanskim prostorima, a to se najbolje radi u komunikaciji opštinskih i javnih institucija kao i lokalnih medija", istakao je gospodin Dane Koruga, šef sektora za medije pri misiji OSCE-a na Kosovu.

Dakle, prva radionica, u trajanju od tri sata, je održana juče, a druga već sjutra od 10h u hotelu "Theranda" sa sličnim temama na kojoj će prisustvovati veći broj opštinskih predstavnika vlasti nego u utorak, po najavi organizatora.

Vinetu Ganić