Ako prođe, prođe

Jedna učenica gimnazije "Remzi Ademaj" u Prizrenu je položila godinu uprkos tome što je imala sedam jedinica.

Učenica sa inicijalima K.K. u septembru prošle godine je prešla iz desestog u jedanaesti razred iako je imala neprolazne ocjene iz sedam predmeta.

Opštinski Direktorijat obrazovanja u Prizrenu prije početka školske 2014/2015. godine preporučio je gimnaziji "Remzi Ademaj" da učenicu ponovo ispitaju iz predmeta u kojima nije ocjenjena, ili je imala slabe ocjene.

"Zatražio sam od direktora škole i preporučio sam da se razmotri mogućnost da uđe na dodatno ispitivanje u predmetima u kojima je imala loše ocjene, ili je ostala neocjenjena"; pojasnio je direktor Direktorijata obrazovanja Nexhat Çoçaj.

Ovu preporuku je Çoçaj uputio, kako on kaže, nakon zahtjeva ambasade Hrvatske, jer je učenica bila vraćena na Kosovo iz Hrvatske.

Ali, preporuka direktora Çoçaja nije implementirana u gimnaziji i učenica je ostala u jedanaestom razredu još pet mjeseci, iako nije zaslužila to pravo.

Portal "KALLXO.com" je imao uvid u dnevnik, gdje se vidi da je učenica imala sedam zaključnih slabih ocjena u 10. razredu, a bila je neocjenjena iz predmeta matematika.

Nastavnica koja predaje ovaj predmet, Dile Prekpalaj pojasnila je zašto nije ocjenila učenicu.

"Zašto nisam ocjenila učenicu K.K., iz razloga što znam da je ponavljala razred sa sedam slabih ocjena i neregularno je upisala 11. razred", objašnjava Prekpalaj.

Ona kaže da ima osam godina kako se ova učenica vratila, i sugeriše da se upita direktor gimnazije kako je mogla da se upiše u 11. razred a da nije ocjenjena iz svih predmeta.

"Možete pitati direktora škole kako je ona upisana, mogu vam reći da je ona upisana u dnevnik, a ustvari ja znam da je ona izgubila godinu sa sedam slabih ocjena i za mene da bi se ona upisala u 11. razred treba da ima sve prolazne ocjene", kazala je nastavnica Prekpalaj.

Direktor gimnazije, Sali Ademaj, priznaje činjenicu da je učenica vraćena prije osam godina, ali kaže da su pokušali da je izvuku iz ove neprijatne situacije.

"Dali smo joj šansu, nadali smo se da će dati rezultate, ali je ona pokazala suprotno i više nije u 11. razredu"; rekao je direktor Ademaj ne dajući više detalja o ovom slučaju.

Direktor za obrazovanje u Prizrenu, Nexhat Çoçaj, rekao je da nije bio svjestan da preporuka direktorijata se nije sprovela te da je učenica bez ponovne procjene prešla u 11. razred.

"Za ovaj fenomen sam kasnije saznao, kada su došli prosvjetni inspektori negdje u novembru i interesovali se za ovaj slučaj, a onda su oni otišli na mjesto događaja i podržali su preporuku opštinskog direktorijata, zatražili su da se učenica ponovno preispita te je ona i ušla na ispitivanje. Na ispitivanju je opet dobila nedovoljne ocjene u šest predmeta, te je direktor škole bio u obavezi da je izbaci iz škole", kaže Çoçaj.

Zvaničnici iz Inspektorata obrazovanja u Prizrenu ukazuju na to da do januara ove godine, gimnazija nije sprovela preporuku Direktorijata obrazovanja vezanu za učenicu K.K.

"Do naše posjete, 6. januara 2015. godine nije obavljeno ponovno ispitivanje. Mi smo preporučili direktoru škole da sprovede preporuku Direktorijata. Nakon toga je formirana komisija i pomenuta učenica je izašla na ispite. 28. januara 2015. godine škola nas je obavijestila da je organizovala ponovno ispitivanje te da je uspjeh rezultirao sa šest slabih ocjena", rekao je inspektor Hajrula Birdaini.

Čak i nastavnica matematike Dile Prekpalaj kaže da je ponovno ispitivanje učenice obavljeno samo u januaru.

"Ne, ranije nije bilo obavljeno ispitivanje. Ponovno ispitivanje je obavljeno 19. januara 2015. godine, jer nas je sada natjerao direktor škole, nakon što je ona bila upisana u 11. razred. Ja mislim da je ovo pogrešno, i drago mi je da ste istražili ovaj slučaj", rekla je Prekpalaj.

Direktor direktorijata obrazovanja u Prizrenu, Nexhat Çoçaj upozorava da će biti formirana komisija da ispita zašto je došlo do oglušavanja na preporuku direktorijata od strane direktora gimnazije "Remzi Ademaj".