Posluju u zemlji, a sredstva deponuju u inostranstvu

Rade i posluju na Kosovu, dok se njihov novac čuva u različitim evropskim zemljama ili čak još dalje. Oni su poslanici Skupštine Kosova, ali ima i drugih visokih zvaničnika institucija koji svoj novac ne čuvaju u našoj zemlji, nego ga drže u bankama Amerike, Švicarske, Norveške, Engleske, Australije, itd.

Vjosa Osmani, poslanik Demokratskog saveza Kosova (LDK) u Skupštini Kosova, u formularu deklaracije o imovini u Agenciji za borbi protiv korupcije je prijavila da sem sredstava koje ima na računima u bankama na Kosovu, ima pozamašnu sumu sredstava i u bankama u Australiji, piše Zëri.info.

Takođe, u toj državi Osmani je izjavila da posjeduje i nekretnine.

Ona je izjavila da je u "Commonweth Bank of Australia-CBA" deponovala 39.769,86 eura. Takođe u ovoj banci je prijavila da je deponovala i 1.800 eura štednje njene djece.



Novac deponovan u inostranim bankama posjeduje i aktuelni poslanik pokreta Samoopredjeljenje Sami Kurteshi, koji je, prije nego što je došao na ovu poziciju bio Narodni advokat. Kurteshi je u formuralu Agencije izjavio da je u banci "Post, Depozito Švicarska" deponovao 15 hiljada eura. Takođe ima oko 100 hiljada drugih eura deponovanih u komercijalnim bankama koje posluju u našoj zemlji.

Takođe, novac deponovan u inostranim bankama je u formularu Agencije prijavio i nezavisni poslanik u Skupštini Kosova, Korab Sejdiu. On je tokom predizborne kampanje bio na listi kao kandidat Alijanse za Novo Kosovo, ali nakon ulaska AKR-a u Vladu ostao je kao nezavisni poslanik u Skupštini Kosova.

Sejdiu je u formularu Agencije prijavio da je u "Cenury Savis BanKi" u Sjedinjenim Državama deponovao više od 90.000 dolara.

Sejdiu je također deponovao novčana sredstva i na sedam računa u dvije komercijalne banke koje posluju u našoj zemlji.



Deponovan novac u Švicarskoj ima još jedan poslanik pokreta Vetevendosje, Faton Topalli. On je u formulama Agencije prijavio da na 4 različita računa u švicarskim bankama ima više od 40 hiljada, bez navođenja da li se radi o novcu u eurima ili švicarskoj devizi.

Značajan iznos sredstava od 85 hiljada eura van zemlje je deponovao još jedan poslanik pokreta Vetevendosje, Albin Kurti. On je u formularu Agencije izjavio da je novac deponovan u "DNB Bank" u Oslu, Norveška.



U inostranstvu deponovan novac ima i Violeta Arifi-Krasniqi, direktorka Fonda za osiguranje depozita na Kosovu. Ona je izjavila da je u nekoliko banaka u Velikoj Britaniji deponovala više od 12.000 funti.

Van zemlje deponovan novac ima i Adrian Zalli, direktor Kosovskog penzionog štednog osiguranja. On je u formulama Agencije izjavio da u "Chase Bank" u Americi ima 16.074, bez navođenja da li se radi o euru ili dolarima.

Takođe, Vërshim Hatipi, zamjenik direktora Kosovske penzione štednje, izjavio je da u "Natwest-u" u Velikoj Britaniji ima 1.300,00 eura i 11.700 euro hartija od vrijednosti.