Konačni rezultati nakon brojanja uslovnih glasova

Srpska lista apsolutni je pobednik lokalnih izbora na Kosovu, pokazuju preliminarni rezultati Centralne izborne komisije. Ova politička stranka osvojila je vlast u Klokotu i Partešu, tako da će imati gradonačelnike u 10 opština. Drugi po snazi je Demokratski savez Kosova, koji je pobjedio u osam opština, treća Alijansa za budućnost Kosova, aktuelnog premijera Ramusha Haradinaja koja će voditi sedam opština, kandidati za gradonačelnike Demokratske partije Kosova pobjedili su u pet opština, dok će Samoopredjeljenje prema preliminarnim rezultatima CIK-a imati gradonačelnike u tri opštine.

"Centralna izborna komisija saopštila je preliminarne rezultate drugog kruga lokalnih izbora i ponovljenog glasanja u Partešu. Srpska lista je prema prvim priliminarnim rezultatima pobjedila u Klokotu i Partešu i time osvojila vlast u svih deset opština sa srpskom većinom. Apsolutni pobjednik ovih lokalnih izbora je Srpska lista, ali imajući u vidu njihove resurse, to je očekivan rezultat", rekao je direktor Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović i navodi da neće postojati bilo kakva prepreka u uređenju budućih odnosa Srbije i Kosova.

"Kao što Srpska napredna stranka ima apsolutnu moć u samoj Republici Srbiji tako da preko svog satelita Srpske liste ima moć da sprovodi sve odluke koje budu donesene iz Beograda. To može biti loše jer sa jedne strane ne postoji dovoljan prostor za politički pluralizam unutar srpskog političkog korpusa, ali sa druge strane dobro jer postoji jasna adresa za rješavanje svih problema", dodaje Maksimović.

Odmah iza Srpske liste po broju osvojenih opština je Demokratski savez Kosova koji će imati gradonačelnike u osam opština, Alijansa Ramusha Haradinaja će imati vlast u sedam lokalnih samouprava, dok će Demokratska partija Kosova i Samopredjeljenje biti na čelu pet odnosno tri opšine. Po jednu opštinu vodiće Inicijativa za Kosovo Fatmira Limaja i Alijansa za Novo Kosovo Behgjeta Pacollija.

"Alijansa za budućnost Kosova je ponovo dobila neke opštine koje je vodila ranije, pa i neke koje nije. U Prizrenu je pobjedilo Samoopredjeljenje po pvi put i to je možda najveće iznenađenje ovih izbora i biće dosta važno da centralne vlasti sarađuju sa lokalnim vlastima. Imali smo loš primjer nesaradnje između centralne vlasti i opštine Prištine i ja se nadam da to neće biti slučaj ni sa Prištinom ni sa ostalim opštinama gdje nije pozicija na vlasti, gdje nije aktuelna koalicija na vlasti", ističe politički analitičar Fadil Lepaja.

Prvi rezultati drugog kruga lokalnih izbora su u okvirima očekivanog, ističe Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose i dodaje da je bilo važno ponovljanje izbora u Partešu, kako bi se mit lake pobjede Srpske liste malo primirio, što je vrlo korisno i za Srpsku listu. Ovi lokalni izbori nisu doneli nikakvo drastično pomjeranje u odnosu snaga koji postoji na nivou centralne vlasti, smatra Janjić.

"To kao političku posljedicu može da ima pod jedan, dalju blokadu rješavanja pitanja kao što je demarkacija granice sa Crnom Gorom, broj dva, blokiranje nekih projekata centralnih vlasti u najvećim gradovima kao što je Priština i broj tri, jednu žešću opstrukciju Srpske liste sada i sa nivoa lokalne vlasti ukoliko ona dođe u bilo koji sukob sa svojim koalicionim partnerom na nivou Kosova“, dodaje Janjić.

Očekuje da će biti još problema u pojedinim opštinama, prije svega u Klokotu, ali da su generalno izbori bili fer i demokratski. Međutim, politička scena Kosova je i dalje nestabilna i proći će još nekoliko izbornih ciklusa, dok ne dođe do kristalizovanja odnosa snaga i partijskih ponuda i među Srbima, ali i na čitavom Kosovu, zaključuje Dušan Janjić. Konačni rezultati drugog kruga lokalnih izbora biće poznati nakon što budu prebrojani uslovni i glasovi pristigli putem pošte.

Siniša Kostić, RTK2