Povećanje nivoa bezbjednosti

Premijer Kosova Isa Mustafa pokrenuo je inicijativu da Kosovo kupi helikoptere koji će, kako je naveo, služiti za povećanje nivoa bezbjednosti i spašavanje života građana, saopštila je Vlada Kosova.

Mustafa je odredio i radnu grupu u kojoj će biti više ministara, čiji je zadatak da identifikuje potrebe i uslove za nabavku helikoptera.

Na sastanku, na kojem su pored Mustafe učestvovali i zamjenik premijera, ministri bezbjednosnih snaga, zdravlja i unutrašnjih poslova, komandant Bezbjednosnih snaga i direktor policije, predstavljene su procjene o potrebama i mogućnostima nabavke letjelica.

"Nakon opsežnih diskusija, odlučeno je da se obave proceduralna pitanja kako bi se uspostavio kontakt sa prestižnim kompanijama o kupovini helikoptera. Mustafa je naglasio da je opremanje državnih institucija helikopterima i povećanje vazdušnih kapaciteta koji do sada nisu postojali neophodno za suočavanje sa vanrednim situacijama unutar Kosova", navodi se u saopštenju Vlade.

U saopštenju se ističe da su nadležne institucije izrazile posvećenost da se intezivno radi na tom pitanju u skladu sa potrebama i finansijskim kapacitetima.