Plaše se dolaska na Kosovo

Najmanje dvije porodice sa Kosova, žene i djeca kosovskih džihadista uspjeli su da pobjegnu iz Sirije, ali se plaše da se vrate na Kosovo zbog pomisli da mogu biti uhapšeni.

Portal "Indeksonline" saznaje iz svojih izvora da se ove žene i djeca trenutno nalaze u Turskoj, i u nedoumici su da li da se vrate na Kosovo ili ne.

Kosovska policija je odbila komentirati ove informacije, ali ukazuje na to da žene i djeca kosovskih džihadista ne bi trebalo da se plaše da se vrate iz Sirije na Kosovo.

"Kosovska policija, žena i djece smatra žrtvama manipulacije koji su otišli u Siriju i koji su izloženi velikom riziku, a naš cilj je da vratimo ženu i djecu na Kosovo", rekao je Fatos Makolli, direktor antiterorizma u Policiji Kosova za portal "Indeksonline".

Borci Islamske države

Žene i djeca koji su otišli u Siriju, uglavnom prisiljeni od svojih muževa ne smatraju se opasnim za ustavni poredak Kosova, pa njihov povratak na Kosovo ne znači njihovo momentalno hapšenje.

U posljednjih nekoliko sedmica, policija Kosova je u saradnji sa Tužilaštvom Kosova uhapsila desetine osoba, uključujući i 11 imama Islamske zajednice Kosova pod optužbom da su uključeni u agitaciju drugih na terorističke akte i ugrožavanje ustavnog poretka Kosova.

Međutim, Policija Kosova uglavnom na meti ima samo one koji su uključeni u direktnoj borbi, u ratu ili poticanje drugih da idu u Siriju i ovdje se ne uključuju žene koje nisu same odabrale da odu u Siriju i djeca koja nisu svjesna gdje odlaze.

"Kosovska policija u ovim slučajevima ne preduzima mjere protiv osoba koje nisu uključene u kriminal ili u direktnoj borbi, nego ih smatra žrtvama i stoga osigurava bilo kakvu pomoć za njihov siguran povratak u zemlju, to je naš cilj", kaže za "Indeksonline", Fatos Makolli.

Erjon Abazi u Siriji

Nezvanično se saznaje da desetine žena i djece kosovskih džihadista je otišlo u Siriju. Jedan od najgorih slučajeva je i slučaj 8-godišnjeg Erjona Abazija, kojeg je kidnapovao otac koji je otišao u Siriju da ratuje za Islamsku državu.