Otvoriti put ka formiranju institucija

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova i vođa koalicionog Bloka LDK-AAK-IK i Samoopredjeljenja Isa Mustafa pozvao je danas Floru Brovinu, koja kao najstariji poslanik predsjedava Skupštinom Kosova, da što prije sazove sjednicu tog tijela kako bi bio izabran predsjednik Skupštine i kosovska vlada.

"Pozivamo da se što prije sazove Skupština Kosova i da se formiraju institucije Kosova. Možete da čekate u nedogled, ali čudo ne može da se desi nego će parlamentarna većina birati predsjednika Skupštine i formirati kosovske institucije", prenose mediji izjavu Mustafe.

Iz koalicionog Bloka LDK-AAK-IK-Samoopredjeljenje su poručili Brovini da u slučaju da ne sazove Skupštinu, taj koalicioni blok će se, kako nalaže Ustav Kosova i pravilnik o radu Skupštine, sa najmanje 40 potpisa poslanika, obratiti kosovskoj predsjednici da sazove Skupštinu i time otvori put ka formiranju institucija.

S druge strane, generalni sekretar Demokratske partije Kosova Basri Musmurati je za dnevnik "Tribuna" rekao da i dalje nema nikakvih novina nakon neuspjeha PDK da izabere predsjednika Skupštine Kosova.

"Nema ništa novo. Čekamo šta će učiniti predsjednica Kosova", rekao je Musmurati.

Kako "Tribuna" navodi, PDK je počela da razmatra mogućnost vanrednih izbora u slučaju da ne bude postignut neki sporazum sa ostalim političkim subjektima.