Nezavisno od neslaganja međunarodne zajednice

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj, izjavio je da ukoliko Skupština Kosova prihvati zahtjev 43 poslanika za ukidanje Zakona o Specialnom sudu, Vlada će poštovati tu odluku. On je, u intervjuu za RTK u emisiji "Debat", rekao da Vlada ima obavezu da poštuje odluke koje donese Skupština, nezavisno od mogućih neslaganja međunarodne zajednice sa njima.

Haradinaj je rekao da "43 poslanika čine značajan broj u parlamentu i kao takvi imaju veću moć od bilo koje parlamentarne grupe, tako da će njihov zahtjev uskoro imati svoj epilog, sa ili bez glasanja".

“Kao premijer države obavezan sam da poštujem odluke koje donese Skupština”, izjavio je Haradinaj u intervjuu za RTK.

On je rekao da je amandman zakona korektan, jer "pokazuje da Kosovo može da donese odluke za sebe".

Što se tiče mogučih neslaganja međunarodnog faktora za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu, premijer je rekao da "nismo predvidjeli eventualne posljedice ove odluke". Ali, nezavisno od toga, Haradinaj je rekao da je "prihvatanjem Specialnog suda Kosovu postavljen veliki teret". Takav Sud, kako smatra on, "nema ni jedna zemlja bivše Jugoslavije, pa bi samim tim njegovo prihvatanje bio veliki teret za Kosovo".

Premijer je pojasnio da zahtjev 43 poslanika Skupštine Kosova nema za cilj nikakvo lično “spašavanje”, nego je cilj objektivan i od opšteg interesa za Kosovo.

Što se tiče demarkacije granice sa Crnom Gorom Haradinaj je rekao da treba da se koriguje stari Sporazum. On je dodao da je liberalizacija viza za građane Kosova ozbiljno pitanje koje treba da se riješi i da Vlada uporno radi na tome, ali da on neće biti spreman “da kupi vize, poklanjajući zemlju”.

“Sada je sporazum u rukama poslanika i mi ćemo prihvatiti bilo koju odluku koju oni budu doneli, bilo to i poništenje starog Sporazuma”, rekao je Hradinaj dodajući da je ubjeđen da će Skupština poništiti Sporazum potpisan 26. avgusta 2015. godine.

On je rekao da je pozvao u posjetu premijera Crne Gore, Duška Markovića kako bi pokazao da postoje prijateljski odnosi između dvije zemlje, bez obzira na “muku koju ima Kosovo i zbog čega traži da se koriguje stari sporazum”.

Premijer Haradinaj je ponovio da je ubjeđen da je granica na Čakoru, a ne na Kuli.