Intervjuu švicarskoj javnoj televiziji (SRF)

Predsjednik Kosova u intervjuu švicarskoj javnoj televiziji (SRF), govorio je o transformaciji BSK-a, evropskoj perspektivi Kosova i destabilizirajućoj ulozi Srbije u regionu.

Govoreći o transformaciji BSK, Thaçi je rekao da je Kosovo nezavisna država i svaka suverena država ima vojsku.

"Naš cilj je da postanemo dio NATO-a. Ako nemamo vojsku, ne možemo povezati Partnerstvo za mir sa NATO-om. Mi ćemo raditi da vojska Kosova bude multietnička vojska", dodao je Thaçi za SRF.

Prema njegovim riječima, transformacija BSK će ojačati državnost Kosova, jer nema jake države bez vojske, rekavši da je sada pravo vrijeme za okončanje ovog procesa.

"Čekali smo predugo, a sada je došlo vrijeme i to će se dogoditi", rekao je predsjednik za SRF. U ovom intervjuu, Thaçi je govorio o destruktivnoj ulozi Srbije, koja je postala epicentar destabiliteta na Balkanu.



"Srbija je centar problema koji inicira nepotrebne sukobe sa svim zemljama u regionu i svojim susjedima", izjavio je Thaçi, dodajući da je Srbija jedina zemlja na Zapadnom Balkanu i snosi odgovornost za genocid u Bosni, na Kosovu i drugim zemljama.

Dalje, Thaçi u intervjuu švicarskoj javnoj televiziji kaže da dijalog nema alternativu. Prema njegovim riječima, dijalog trebaju voditi ljudi koji imaju mandat, koji preuzimaju odgovornost i imaju povjerenje građana.

"Vjerujem u aktivnu predanost i u sve strane i u skorije vijeme moramo pokušati zatvoriti otvorena pitanja između Kosova i Srbije. Ja sam protiv dugotrajnog proces koji nikad ne prestaje", dodao je on.

Thaçi je govorio o odnosima između Kosova i Švicarske, rekavši da su Švicarska i njeni vojnici, u sklopu NATO-a, dali odličan doprinos na Kosovu.

"Imamo veliku i jaku dijasporu u Švicarskoj, koja se vrlo dobro integrisala. Kosovo i Švicarska su upoznati jedni s drugima i mislim da sve dok je NATO tu, mir i sigurnost će biti najmoćniji na Kosovu i u regionu", rekao je on.