Intervju za portal

Za razliku od Srba, mi, dva bošnjačka poslanika nismo imali, niti imamo kontakte sa Vladom u Sarajevu i oni i nemaju pravo da nas obavezuju o bilo čemu. Za mene, moja država je Kosovo, rekla je poslanica Duda Balje u intervjuu za portal Indexonline.

Za Dudu Balje, bošnjačku poslanicu u Skupštini Kosova stvorena situacija i blokada Skupštine nije u korist Kosova.

Ona je u intervjuu za portal "Indeksonline" rekla da će glas za predsjednika Skupštine dati Demokratskoj partiji Kosova, ali ukoliko ona ne uspije da sakupi dovoljan broj glasova, onda ostaje opcija Bloka (VLAN).

Duda Balje, koja pripada poslaničkoj grupi "Šest plus", nije ostala na tome već je osula kritike na "tvrdoglavost" Srpske liste. Prema njenim riječima, Aleksandar Jablanović i stranka koju on vodi nije u stanju da vodi politiku na Kosovu.

Indeksonline: Kako komentarišete nedavna događanja u zemlji i šta mislite koje bi moglo biti rješenje za prevladavanje političkog zastoja?

Duda Balje: Za našu grupu 6+ je teško odlučiti. Mi nemamo veze kao Srbi sa Beogradom. Mi smo 10 poslanika, uključujući i one koji su ostali bez poslaničkog kluba (Nenad Rašić, Emilija Redžepi, Hemet Arifi i Veton Berisha) i prema mom mišljenju mi smo velika snaga u zemlji, ali Ustav kaže da bez Srba nema ničega.

Indeksonline: Kako ocjenjujete sporazum između Bloka i Samoopredjeljenja?

Duda Balje: Ne mislim da četiri stranke; LDK, AAK, Samoopredjeljenje i Inicijative mogu riješiti sve probleme pošto se njihovi programi razlikuju jedan od drugog. Program LDK-a i Samoopredjeljenja je sasvim drugačiji, dok je AAK Ramusha Haradinaja jednom imala premijera, ali sadašnja situacija na Kosovu je sasvim drugačija. Moram citirati jednu izreku vezanu za Blok: "Četiri glave nikada ne mogu misliti kao jedna".

Indeksonline: Da li je bila pogrešna odluka odlaganje sjednice koju je zatražila Srpska lista?

Duda Balje: Srpska liste nije spremna za vođenje politike na Kosovu. Kažem s odgovornošću da je Aleksandar Jablanović srpski vođa i da on održava stalan kontakt s Vladom u Beogradu.

Indeksonline: Ali ako i od vas Vlada Bosne i Hercegovine također zahtijeva da uradite neku "blokadu" u Skupštini, biste li uradili takvo što?

Duda Balje: Za razliku od Srba, mi, dva bošnjačka poslanika nismo imali, niti imamo kontakte sa Vladom u Sarajevu i oni i nemaju pravo da nas obavezuju o bilo čemu. Za mene, moja država je Kosovo.

Indeksonline: Koga ćete podržati na sjednici u četvrtak?

Duda Balje: Rekli smo ko god ima najviše glasova, tu ćemo stranku podržati. No, nakon odluke Ustavnog suda naši glasovi će otići Demokratskoj partiji Kosova. Želim potencirati da ukoliko partija na čijem je čelu Hashim Thaçi ne uspije da izglasa predsjednika, onda ćemo mi podržati koalicioni blok (VLAN). Za nas kao manjinsku zajednicu nije nimalo dobro da budemo u opoziciji.

Indeksonline: Mislite li da zemlja treba da ide na izbore?

Duda Balje: Ne, ne trebamo ići na izbore, ovo je zadnja opcija koja se treba dogoditi. Ne bi bilo korektno da se opet ide na izbore, jer bi i birači i partije bile očajne takvim potezom.