Ylvi Zhëllta je jedan od najiskusnijih službenika administracijskih poslova u opštini Prizren. Preko 40 godina je u službi zapošljavanja i najkompetentniji za jedan od najvećih problema sa kojima se naša zemlja trenutno suačava. Sa svojim velikim iskustvom sa strankama, obavlja funkciju savjetnika za zapošljavanje u opštini Prizren.

Ylvi Zhëllta: U ovoj zgradi gdje sam preko 40 godina, a sada je to regionalni centar za zapošljavanje gdje postoji i regionalni centar za stručno osposobljavanje radnika, takođe ja sam isto u ministarstvu rada i socijalne zaštite. Između ostalih, Centar za zapošljavanje vodi evidenciju, obučavanje, osposobljavanje te prekvalifikaciju budućih zapošljenih. Pratimo konkurse i oglase o slobodnim radnim mjestima, te izdajemo aplikacije... Posredujemo pri zapošljavanju koju sprovodi Služba za zapošljavanje što se bitno razlikuje od onog posredovanja koji je bilo primjenjeno ranijih godina.

Šta sve jedan savjetnik koji se bavi vašim poslom treba znati povodom prijema kandidata za zapošljavanje?

Ylvi Zhëllta: Savjetnik treba imati dobar i siguran nastup, treba paziti na svoju spoljašnjost i ponašanje kada kandidati dolaze na prijavljivanje. Treba da poznaje sve smjerove srednjih i visokih škola u Prizrenu i na Kosovu, a takođe mora poznavati cjelokupni školski sistem. Treba poznavati radne organizacije na području koje pokriva. Takođe, savjetnik mora poznavati mogućnosti zapošljavanja povodom konkursa za popunu radnih mjesta. Savjetnik treba, a ovo govorim za buduće moje kolege koji su sada pripravnici, da one teže slučajeve kandidata prilikom zapošljhavanja u radnim organizacijama uputiti na ljekarski tretman i obezbjediti međusobnu saradnju sa radnim organizacijama. Ono što osnovno treba savjetnik za zapošljavanje znati je Osnovni zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Moramo znati i poznavati uslove za dopunsko strušno osposobljavanje te prekvalifikaciju radnika i drugo. Takođe, prilikom posjeta radnim ogranizacijama obavještavamo njihovu kadrovsku službu o tome kakve kandidate imamo, kojih profila i šta na kraju možemo ponuditi od svojih projekata.

Imate li pomoć od međunarodnih organizacija?

Ylvi Zhëllta: Pomažu nam međunarodne organizacije poput UNDP-ja, KOSVETA, LUXA i drugih na čijim projektima najviše radimo. Njihovi projekti su za ljude određenih starosnih granica - do 35 godina za većinsku a do 45 godina za pripadnike manjinskih zajednica. UNDP sprovodi projekat gdje se u toku tri mjeseca radniku-pripravniku nudi 100 eura mjesečno, a firmama koji zapošljavaju te pripravnike preko našeg biroa, 50 eura.
Pored naše službe postoji i Centar za stručno osposobljavanje radnika i za prekvalifikaciju određenog posla koji takođe pomžu ove organizacije.

Recite nam koliki je broj nezapošljenih u Prizrenu po vašoj evidenciji?

Ylvi Zhëllta: U našem posljednjem (aprilskom) izvještaju, koji svakog mjeseca šaljemo Ministarstvu rada i socijalne zaštite, broj nezapošljenih građana opštine Prizren koji su evidentirani kod nas je preko 30 hiljada, tačnije 31 082. Od tog broja Albanaca 24667 (od toga žena 13878), Bošnjaka 3675 (žena 1820), Turaka 1155 (žena 512), Roma 1007 (žena 492), Aškalija 562 (žena 313), Srba 8 (žena 5) i ostali 8 (žena 2). Treba istaći da je taj broj veći procentualno za još  najmanje 10-20 posto pošto ima građana koji se nisu ili se ne žele evidentirani.

Budući projektima ili konkursi?

Ylvi Zhëllta: Trenutno smo angažovani oko izgradnje međunarodnog autoputa Vrbnica-Merdare i već smo, putem naše kancelarije prošlog mjeseca zaposlili oko 90 radnika iz naše opštine i vjerujem da će se u narednom vremenskom periodu taj intenzitet porasta zapošljenih nastaviti i povećati. Ukupan broj angažovanih radnika na izgradnji autoputa u čitavom regionu, koji obuhvata opštine Prizren, Orahovac, Suva Reka i Dragaš, je oko 480. Naravno to je evidencija onih zapošljenih koji su evidentirani preko naših kancelarija.

Koliko su ti radnici plaćeni i koja je struka najtraženija?

Ylvi Zhëllta: Normalno je da su npr. administrativni poslovi onih koji su fakultetski obrazovani finansijski daleko bolji, no svi oni koje smo mi angažovali i prijavili za posao na autoputu Vrbnica-Merdare su izuzetno zadovoljni uslovima na radu te svojim  ličnim dohocima. Uzeću primjer vozača koji imaju C ili D kategoriju, oni mjesečno zarađuju oko 500-600 eura. Još ako rade prekovremeno nakon svojih 8 časova dnevno, npr. vikendom, noću od 22 do 6 sati ujutru ili za vrijeme praznika, onda im se lični dohodak povećava za čitavih 50 posto.

Koji bi bio vaš najveći uspjeh tokom vaše dugogodišnje karijere?

Ylvi Zhëllta: Moj najveći uspjeh, a naravno to je i uspjeh mojih tadašnjih kolega (bilo nas je četiri u kancelariji) je taj da smo sada već daleke 1970. godine pa sve do 1973. godine poslali preko 7.500 radnika iz regiona Prizrena na privremeni rad u inostranstvo širom Evrope. Neki su tamo ostali zauvjek.

Vjerovatno su vam bili zahvalni zbog toga?

Ylvi Zhëllta: Pa da, i dan-danas mi se neki Prizrenci javljaju koji su već treću generaciju vani i koji imaju stabilan život na Zapadu. Imaju državljanstva, automobile, ovdje su kupili i imanja ili vikendice tako da su dovoljno zaradili za mirnu starost.

Šta nam možete reći za kraj našeg razgovora?

Ylvi Zhëllta: Prije svega želim se zahvaliti vama na posjeti, i moram istaći, bez kurtoazije, da ste vašim objektivnim i profesionalnim radom dostigli, vjerujem, zavidni nivo čitanosti kod nas, a vjerujem i u inostranstvu. Vjerujte da ja i moje kolege svakoga jutra prvo uključimo kompjutere pa uz kaficu prije nego krenemo sa poslom pročitamo na vašem sajtu sva dešavanja na Kosovu, ali i svakako dešavanja u najljepšem gradu, a to je svakako Prizren. A poruka vašim čitaocima te građanima opštine Prizren bi bila jasna i glasna! Svi oni koji žive u regionu opštine Prizren do 65 godina starosti a nezapošljeni su, da se prijave Službi  za zapošljavanje jer ne zna se šta novo jutro donosi. Svi će oni koji se prijave, a ovo naročito važi za seoska područja, imati bar adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Centar za stručno osposobljavanje daje vam mogućnosti za sljedeće djelatnosti:
- dobijanje stručne prakse,
- podizanje vašeg stručnog nivoa,
- službeno uvjerenje vaše stručnosti,
Osnov za pomoć pri zapošljavanju od strane Regionalnog Centra za zapošljavanje.
Preduslovi koji se trebaju ispuniti za dobijanje prava na stručno osposobljavanje:
- prvi korak je dolazak u kancelariju za zapošljavanje koje postoje u svim gradovima i mjestima na Kosovu, prijaviti se kao nazapošljeno lice i popuniti obrazac za stručno ospobljavanje.
- drugi korak je taj da ćete imati intervju od strane savjetnika kancelarije za zapošljavanje koja će se zalagati oko vaših sposobnosti, mogućnosti i vašeg zainteresovanja.
- na osnovu rezultata intervjua vi ćete dobiti pravo za nastavak kursa za osposobljavanje za određeno zanimanje izabrane sa vaše strane.
Možete odabrati kurseve za sljedeća zanimanja:
auto-elektrika, hidraulika i pneumatika, industrijska elektronika, zavarivanje, serviser kućnih aparata (bijela tehnika), samozapošljavanje, kuvari, konobari, učiti osnove kompjutera te učiti o prerađivanju mlijeka.
Nakon završenog osposobljavanja postoje realne šanse za zapošljavanje i mogući početak privatnog biznisa. Bliže informacije na 029 222-223, 241-349, 242-251, e-mail:
qrpp-@yahoo.com.
Eventualni klijenti trebaju za prijavljivanje donijeti ličnu kartu i diplomu.

Razgovor vodio: Vinetu Ganić