Ponuda negaziranih napitaka

Sunovrat poslovnih rezultata je posljedica rashoda od 653 miliona dolara vezanih za prodaju punionica u Sjevernoj Americi.

Kompanija Coca-Cola je zabilježila oštar pad neto dobiti od 60,2 posto na 1,4 milijarde dolara u drugom kvartalu ove godine, saopćio je taj proizvođač napitaka.
Prihodi kompanije su istovremeno opali za 16 procenata na 9,7 milijardi dolara, izvještava agencija France Presse.
Sunovrat poslovnih rezultata je posljedica rashoda od 653 miliona dolara vezanih za prodaju punionica u Sjevernoj Americi, budući da se kompanija okreće širenju ponude negaziranih napitaka i onih sa minimalnim sadržajem šećera zbog splašnjavanja tražnje za slatkim sokovima.
Obim prodaje
Obim prodaje je porastao u tri od četiri kategorije napitaka: sokovi, mliječni proizvodi i biljni napici; zatim voda, obogaćena voda i sportski napici; i na kraju čaj i kafa.
Kod gaziranih napitaka je obim prodaje stagnirao, prenosi Tanjug.
Glavni izvršni direktor James Quincey je izjavio da Coca-Cola sada ulaže napore da zadovolji tražnju potrošača za nezaslađenim napicima i zdravijim proizvodima.
Prodaja Coca-Cole sa nultim procentom šećera (Coca-Cola Zero Sugar) zabilježila je snažan rast u Evropi, na Bliskom istoku, Africi i Latinskoj Americi.
Novi sokovi
Kompanija je lansirala nove sokove od narandže u Kini i povećala zastupljenost svojih gustih i premium sokova pod brendom Innocent u zapadnoj Evropi.
"Naši rezultati nam ulijevaju samopouzdanje da ćemo ostvariti finansijske ciljeve za cijelu godinu čak i u izazovnim tržišnim uvjetima, i također ukazuju na dalji uspeh u razvoju našeg portfolija kako bismo zadovoljili promjenu ukusa i želja potrošača", rekao je Quincey.
Akcije Coca-Cole pale su za 0,5 posto na 45,01 dolara u trgovanju prije zvaničnog otvaranja berze.