Podaci Agencije za statistiku Kosova

Prema podacima Agencije za statsitiku Kosova, u decembru 2016. godine na Kosovu je zabilježen veći trgovinski deficit u odnosu na isti period prethodne godine. Razlika izneđu uvoza i izvoza iznosila je 247 miliona eura, što znači da je deficit u spoljnotrgovinskoj razmjeni iznosio 7,4%.

Prema podacima Agencije za statistiku, Kosovo je u decembru 2016., najviše izvezlo u zemlje članice CEFTE - 11,9 miliona eura, što čini skoro polovinu ukupnog izvoza. Izvoz u zemlje EU iznosio je 5 miliona eura, ili 20,7% ukupnog izvoza, dok je izvoz u ostale zemlje iznosio 7,4 miliona, ili 30,4%. Kosovo je najviše robe uvezlo iz zemalja EU, u vrijednosti od 121,7 miliona eura ili 44,8% od ukupnog uvoza, uvoz iz zemalja CEFTA  iznosio je 70,3 miliona eura ili 25,9%, a uvoz  iz drugih zemalja 79,3 miliona eura, tj. 29,2%.

Prošle godine Kosovo je najviše robe uvezlo iz Srbije.

"Uvoz robe iz Srbije na Kosovo u 2016. je dostigao rekord, od 400 miliona €. Uvoz robe iz Albanije  iznosio je 100 miliona eura. Izvoz Kosova u Srbiju je neznatne vrijednosti. U 2015. i 2016. godini izvoz robe sa Kosova u Srbiju iznosio je od 27 do 32 miliona. Na vrhu liste zemalja u koje izvozimo robu, osim Srbije su i Njemačka, Kina, Turska, Italija, Makedonija i Albanija", rekao je Adriatik Stavileci, portparol carine Kosova.

Najveći izvoz Kosovo je ostvarilo u Albaniji, što iznosi 37 miliona eura, koliko je zabilježeno prethodne godine, odnosno 14 % ukuponog izvoza. Sa ovom zemljom, Kosovo ima i trgovinske sporazume, ali nadležni nisu zadovoljni njihovom primjenom.

"Što se tiče odnosa sa Albanijom, lično nisam zadovoljan. I dalje postoje prepreke za izvoz naših proizvoda na njihovo tržište, počevši od birokratskih barijera na granici sa Albanijom, kao i prepreka u samoj zemlji. Bilo je dosta sastanaka i potpisano je puno trgovinskih sporazuma, ali oni se ne primjenjuju kako bi trebalo", naglasio je Blerim Grainca, član parlamentarnog odbora za ekonomski razvoj.

Iz Skupštinksog odbora za ekonomski razvoj naglašavaju da je jedan od načina za povećanje BDP-a kupovina domaćih proizvoda, što se može promjeniti povećanjem konkurentnosti.

"Treba poboljšati kvalitet i veoma je važno da se podigne svijest, jer treba težiti slobodnom tržištu i ne možemo zabranjivati proizvode, već treba da upotrebimo način koji je primjenila Hrvatska - dakle moramo raditi na podizanju svijesti građana da kupuju domaće proizvode", poručio je Rustem Berisha, član Parlamentarnog odbora za ekonomski razvoj.

"Moramo što više da koristimo domaće proizvode. Tokom ovih godina nismo imali velike projekte. Jedan od većih projekata koji smo imali ranije je izgradnja puteva, vjerujem da postoji potencijal i na energetskom trzištu, ali treba da se djeluje brzo“, naglasio je Besim Beqaj, član Parlamentarnog odbora za ekonomski razvoj.

Ukupan izvoz u decembru 2016., prema podacima Agencije za statistiku Kosova, iznosio je 24,5 miliona eura, dok je vrijednost uvoza bila 10 puta veća.

Kristina Petrović, RTK2