Njemački proizvođači BMW i Audi u avgustu su prodali manje automobila nego u istom mjesecu 2008. ali su ipak optimisti jer se stanje na sektoru lagano popravlja.

BMW je prošlog mjeseca prodao deset procenata vozila manje sa smanjenjem tražnje u uslovima globalnog ekonomskog usporavanja ali u toj kompaniji ističu da trend pada slabi već peti uzastopni mjesec.

Najveći svjetski proizvođač luksuznih automobila gledano prema prodaji u avgustu je prodao 91.790 automobila i u Njemačkoj je u tom mjesecu ubilježio rast prodaje od 3,5 odsto na godišnjem nivou.

I prodaja u Kini je porasla - BMW je u tu zemlje u avgustu isporučio 9.000 vozila u poređenju sa 5.523 u istom mjesecu 2008. Audi, dio najvećeg evropskog proizvođača kola Folsvagena (Volkswagen), u avgustu je prodao 65.900 automobila, samo 2,7 odsto manje nego u isto vrijeme prošle godine.

Prošlog mjeseca Audi je pak znatno povećao prodaju u Azijsko-pacifičkom regionu, za 33 odsto na mjesečnom nivou, kao i u SAD, za 26 odsto.

U toj kompaniji takođe su optimisti oko razvoja situacije na tržištu automobila i uvjereni su da će ispuniti plan prodaje za 2009. od 900.000 automobila.