Vrijednost trgovine drogom u SAD-u godišnje iznosi 63 milijarde dolara, izjavio je meksički ministar za javnu sigurnost, dodajući da „sve dok bude potražnje, bit će i ponude”.

Kilogram kokaina se u SAD-u i Europi prodaje i do 50 puta skuplje nego u Kolumbiji ili Meksiku, rekao je ministar Genaro Garcia Luna obraćajući se učesnicima međunarodnog skupa posvećenom nestabilnosti. Skup se održava u Ciudad Juaresu, gradu na granici sa SAD-om koji važi za najopasniji grad u Meksiku, u kome je registrirano najviše ubojstava povezanih s trgovinom narkoticima.

- Cijena jednog kilograma kokaina u zemljama kao što su Meksiko ili Kolumbija iznosi 2.198 dolara, dok se u gradovima u SAD i Europi ista količina prodaje po cijeni od 97.400 dolara, rekao je on.

- Bez tržišta narkoticima ne bi bilo ni trgovine ni nasilja, ali sve dok postoji potražnja biće i ponude, kazao je meksički ministar aludirajući na SAD, koje su prvi svjetski kupac 845 tona kokaina koliko se godišnje proizvede samo u zemljama Latinske Amerike.

U Meksiku u sukobima kartela oko kontrole nad trgovinom droge od 1. januara prošle godine poginulo je više od 10.000 ljudi, uprkos odluci vlade da u pomoć pozove oko 36.000 pripadnika vojske i policije.