Objavljeno: 02.05.2012. u 11:31| Autor: info-ks | Kategorija: Zdravlje
0

Zašto bebe plaču?

  • Veličina slova:
  • a
  • a
  • a

Donijeli ste bebu kući i već vas pri njenom prvom plaču hvata panika. Moguće da je beba gladna, da se ukakila, da joj je zapušen nosić ili joj je, pak, vrućina...

Zapamtite: bebin plač znači glad, dok se ne dokaže suprotno. Ponudite joj da sisa. Valjda ste u bolnici naučili kako se beba stavlja na dojku. Ako je bila sve vrijeme pored vas, u velikoj ste prednosti, jer ste se već dobro upoznale.

Međutim, ako su je donosili samo na podoj, pa posle dohranjivali, vi još uvijek niste sigurni da li je ona uopšte sisala i koliko. Uostalom, ponekad nije htjela ni da se probudi kad je donesu, a kamoli da sisa.

Pitate se: «Da li ću imati dovoljno mlijeka? Da li je ono kvalitetno?». E, tu će vam pomoći majka priroda. Pošto je signal za stvaranje i izlučivanje mlijeka vučenje bradavice, potrebno je samo da stavite bebu na dojku, da joj «gurnete» bradavicu u usta i udobno se namjestite.

Ako u početku nema dovoljno mlijeka, česti podoji (svakih 20-30 minuta po nekoliko gutljaja) će dovesti do njegovog nadolaženja, tako da će ga za nekoliko dana biti na pretek. Ne posežite odmah za vještačkom hranom. Veliki broj malih podoja će da obezbijedi dovoljan unos hrane vašoj bebi, kojoj prvih dana i ne treba mnogo.

Ukoliko je beba i dalje uznemirena, provjerite da li uopšte uspijeva da izvuče mlijeko iz dojke. Ako vuče «na prazno», napraviće vam ragade (prskotine), ostaće gladna, a vaše dojke će se prepuniti. Ako ih sami ne ispraznite, može da dođe do upale (mastitis), što je najgora moguća kombinacija.

Tragovi mlijeka na bebinom jeziku su siguran znak da može da izvuče mlijeko, pa se vrijedi pomučiti dok ne nauči lijepo da sisa. Ali, ako je jezik poslije podoja i dalje ružičast, ako podoj traje duže od pola sata, a beba pritom svaki čas plače, vjerovatno nije ništa posisala.

Ravne bradavice mogu, ali ne moraju da budu prepreka uspješnom dojenju. Gurnite bebi cijeli vrh dojke u usta (pritom dojka ne smije da bude prepunjena i napeta), pa ako i onda ne uspije da uhvati bradavicu, pokušajte da dojite preko vještačke, silikonske bradavice (što mekše i tanje). Ukoliko ni to ne pomaže, izmlazajte se i hranite bebu svojim mlijekom pomoću otkuvane kašičice, uporno pokušavajući da je dojite. Ako ni poslije deset dana ne uspijete, hranite bebu svojim izmlaženim mlijekom pomoću flašice. Ovo mlijeko se drži u otkuvanoj posudi u frižideru (do tri dana), a prije upotrebe se zagrijava do temperature tijela (ne prokuhava se, kako se vrijedne bjelančevine ne bi uništile).

Vaše mlijeko ne može da bude «slabo». Međutim, treba da znate da prvo mlijeko, zvano kolostrum, izgleda kao «vodica», da je baš takvo u tom trenutku potrebno bebi, i da ga nikad nema previše, jer bebin organizam u tom uzrastu ne bi ni mogao da primi veliku količinu tečnosti. Ukoliko je redovno dojite, mlijeko uskoro postaje žuto, pa bijelo. Držite bebu na jednoj dojci dok sve ne posisa, pa onda pređite na drugu, jer nije isti sastav mlijeka na početku i na kraju podoja (prvo mlijeko je vodenije i slađe, a zadnje je gušće i masnije). Ako dojite samo po deset minuta iz obe dojke, beba će dobiti samo vodenije mlijeko, siromašno važnim vitaminima koji su rastvorljivi u mastima.

Ukoliko dojite blizance, svaki neka sisa iz jedne dojke do kraja (može i istovremeno). Beba koja lijepo sisa ne traži da pije vodu, jer dovoljno tečnosti dobija kroz mamino mlijeko, čak i kad je vrućina.

Koliko često novorođenče treba da sisa?

Odgovor je: kad god poželi, i danju i noću. Ako se ne budi samo, treba ga probuditi nakon tri do tri ipo sata, a bebu tjelesne mase ispod tri kilograma i češće.

Šta ako beba nije gladna, a i dalje plače?

Provjerite da li joj nešto smeta. Pipnite ručice i nožice. Ako su hladne, bebi je zima, presvucite je i utoplite. Ako je beba preznojena, vrućina joj je, presvucite je i raskomotite. Novorođenče u prvih šest nedelja nema potpuno razvijen centar za termoregulaciju, pa lako može da se rashladi ili pregrije.

Ako je bebin nos zapušen, treba ga očistiti (fiziološkim rastvorom, uz pomoć aspiratora za nosić).

Ako beba ima grčeve, izmasirajte joj stomačić nježnim pokretima prstiju oko pupka, u pravcu kazaljke na satu, ili joj dajte kapi protiv grčeva (Espumisan, Sab-simplex). Ukoliko ništa ne pomogne, privijte bebu sebi na grudi, po mogućnosti «gola koža na golu kožu». Ona će, makar privremeno, da se smiri kada čuje otkucaje vašeg srca, koje je tako voljela da sluša dok je bila u vašem stomaku. Prijaće joj i nježno ljuljuškanje, pa i lagana vožnja automobilom. Ali nipošto nemojte da je «tresete» u naručju, jer to izaziva potres mozga sa mogućim trajnim posljedicama!

Beba plače i kad je nestabilno postavljena da leži na boku, a može i da se prevrne. Zato je postavite polubočno, poduprijevši je ispod leđa pokrivačem, da se ne izvrne ravno na leđa. Naime, mala beba u ovom položaju može da «usisa» izbljunuti sadržaj i da trenutno pomodri. U tom slučaju je odmah treba uzeti, okrenuti na bok glavom na niže, lupajući je po leđima dok ne ispljune aspirirani sadržaj. Čim nastavi lijepo da diše, vratiće joj se rumena boja.

Vremenom ćete naučiti da razumijete bebin plač, koji nije uvijek isti. Neke bebe dosta bljuckaju. Ako lijepo napreduju, to ne zahtijeva nikakvo ispitivanje, već samo dobro podrigivanje u uspravnom položaju po završetku podoja, i ležanje sa uzdignutim uzglavljem (podmetanjem rolne peškira pod dušek).

I štucanje nakon podrigivanja je česta pojava, koja bebi uopšte ne smeta i spontano prestaje.

Ako je opšte stanje djeteta koje često plače - dobro, nema nikakvih problema. Ali, ako bebi «nije dobro», ako mijenja ponašanje, ne budi se da sisa, ili je pretjerano razdražljiva - obratite se ljekaru, možda je nešto boli.

Beba se ukakila i treba je presvući

Valjda vam je neko u bolnici pokazao kako se to radi. Zaprljani dio tijela se prebriše mokrom pelenom od polnih organa prema čmaru, nikako obrnuto - da se crijevne bakterije ne bi unijele u mokraćne puteve. Beba se kupa jednom dnevno (cijela, uključujući i pranje kose), bez obzira na pupak. Jedino se ne potapa u kadicu sa vodom sve dok se pupak ne osuši, da se ne bi inficirao. Kupanje se obavlja pod mlazom vode tako što se beba drži preko jedne ruke, a drugom se poliva odozgo na dole - sa leđne strane, i istim putem sapunja i ispira. Temperatura vode treba da bude prijatna za ruku (oko 37 stepeni - probati laktom), a temperatura prostorije za vrijeme kupanja 26-28 stepeni. Prije oblačenja se dio izložen dejstvu mokraće namaže bebi kremom.

Šta je normalno ponašanje?

Novorođena beba uglavnom sisa i spava. Kad je gladna, snažno plače, pri čemu njena bradica često podrhtava, što je fiziološka pojava. U toku dubokog sna diše ravnomjerno. Ali, kad sanja ili se budi - diše neravnomjerno, nekad sa kraćim pauzama.

Povremeno dolazi do trzaja tijela i ruku, uz širenje prstića, naročito kao reakcija na jak zvuk ili vibracije poda. I to je normalno, mada bebu koja je imala ocjenu na rođenju manju od osam a često se trza bez vidljivog razloga, ipak treba da pogleda ljekar.

0

Sve iz rubrike Zdravlje

Prethodni članci iz rubrike Zdravlje

Vremenska prognoza

Priština

Vrijeme Prognoza Temperatura Vjetar
00:00 - 06:00 2.3 m/s
06:00 - 12:00 5.5 m/s
12:00 - 18:00 7.0 m/s
18:00 - 00:00 5.6 m/s

Prizren

Vrijeme Prognoza Temperatura Vjetar
01:00 - 06:00 0.7 m/s
06:00 - 12:00 0.4 m/s
12:00 - 18:00 1.4 m/s
18:00 - 00:00 0.7 m/s

Peć

Vrijeme Prognoza Temperatura Vjetar
00:00 - 06:00 0.1 m/s
06:00 - 12:00 0.4 m/s
12:00 - 18:00 1.0 m/s
18:00 - 00:00 1.1 m/s

Mitrovica

Vrijeme Prognoza Temperatura Vjetar
00:00 - 06:00 2.8 m/s
06:00 - 12:00 2.7 m/s
12:00 - 18:00 4.6 m/s
18:00 - 00:00 3.9 m/s

Ferizaj

Vrijeme Prognoza Temperatura Vjetar
00:00 - 06:00 1.6 m/s
06:00 - 12:00 2.5 m/s
12:00 - 18:00 3.9 m/s
18:00 - 00:00 3.7 m/s

Gnjilane

Vrijeme Prognoza Temperatura Vjetar
00:00 - 06:00 2.8 m/s
06:00 - 12:00 3.5 m/s
12:00 - 18:00 5.8 m/s
18:00 - 00:00 3.8 m/s

Facebook preporuke