Ljeto je doba godine kada se mnogi parovi vjenčavaju. Odluka da se stane na ludi kamen obično bude mnogo ranije da bi bilo vremena za pripremu vjenčanice, odijela, obuće, restorana, zvanica i ostalog koje je na spisku neophodog za taj dan.

Međutim, konačne dekoracije poput cvijeća i aranžmana za automobil, kao i svadbene torte, ostaju nerješene do posljednjeg trenutka, što zbog detaljisanja pri izboru, što zbog neophodnosti da se baš ti detalji posljednji riješe. Svadbene torte treba da se poruče ranije, ali ne bi smjele da budu starije od dva-tri dana, koliko je neophodno za njihovu izradu.
Svadbene torte danas dolaze u različitim oblicima, bojama i dezenima. Mogu biti pravougaone, okrugle, u obliku srca ili zvijezde, jednospratne, na sprat ili sa posebnim ukusom na svakom spratu. Mladenci obično uklapaju dezen torte sa dekorom na svadbi ili bojama odijela i vjenčanice. Takođe nije neobično da svadbene torte budu ukrašene istim cvijećem kao što je ono u bidermajeru ili uvezane čipkastim mašnicama kao na vjenčanici. Zanimljivo je da svadbene torte možemo ukrasiti šlagom ili fondanskom masom, koja je najčešće takođe bijela kao šlag.
Svadbene torte u više boja
Nije neobično da svadbene torte sadrže više ukusa, posebno ako su na više spratova. Na taj način mladenci daju veći izbor gostima i ostavljaju utisak da su na sve mislili i svima udovoljili, od navećih stvari do najmanjeg detalja – do svadbene torte. Osim različitih ukusa, svadbene torte mogu imati različite dekoracije, pa umjesto ružičastih srdašaca u jednom ćošku, u drugom ćošku svadbene torte može biti ljubičasto-bijeli buketić ili fondanski ukras u vidu mašnice. Unutrašnjost torte takođe može biti različitih boja, jer se za kore i filove mogu koristiti različite prehrambene boje ili voćno punjenje koje to oboji na prirodan način. Savjet mladencima pri izboru svoje svadbene torte jeste da biraju boje i ukuse koji im se dopadaju i ne brinu previše za goste, jer će se gostima svakako svideti slatka torta poslužena na veselju.
Sujevjerje kaže da je siječenje svadbene torte na vjenčanju ritual koji označava početak zajedništva, jer je to prvi „posao“ (simbolički rečeno) koji mladenci obavljaju u paru. Vremenom se uspomene sa svadbe zaboravljaju, ali uglavnom svi gosti se sjećaju svadbene torte. Zato je veoma lepo kada vidite da su svadbene torte ukomponovane sa detaljima iz dekoracije, bilo da je riječ o satenskim mašnama sa stolica, vjenčanici ili cvijeću korišćenom za bidermajer ili ukrašavanje stolova.
Svadbene torte su danas lako dostupne kao šablonski modeli, ali možete i sami dizajnirati svoje svadbene torte i tražiti u poslastičarnici da naprave takve. Sjetite se da za izradu posbenih ukrasa poput fondanskih figurica ili drugih detalja posebne izrade treba nekoliko dana, pa nemojte zakasniti sa porudžbinom. Svedbene torte mogu da budu lijepe i bez komplikovanih ukrasa, a dobro poznate romantične figurice mladenaca i danas su veoma tražene.
Mladenci imaju težak zadatak organizacije svadbe i rijetko kada u tome dobijaju pomoć, što zbog toga što drugi ne žele da se time bave, što zbog njihove želje. U izboru svadbene torte to je sasvim opravdano – ko bolje ume da izabere nego sami mladenci?