Na kraju ljetnje kulturne ponude, u Prizrenu se održava sajam knjiga. Mnogobrojni štandovi postavljeni su, po trediciji već osmu godinu zaredom, na keju pored rijeke Bistrice, gdje se mogu kupiti knjige po vrlo povoljnim cijenama iz svijeta nauke, historije, beletristike, prirodnih i društvenih nauka, matematike, a ima i dječjih knjiga, kao i knjiga iz vjerskog života...

Sinoć je pred javnim i političkim  ličnostima grada, kao i mnogobrojnim ljubiteljima dobre knjige iz našeg grada i gostiju, otvoren osmi po redu Sajam knjiga koji će trajati do nedjelje. 
Pored prodaje knjiga, u sklopu sajma na biće organizirane prezentacije najnovijih knjiga. Večeras će se Prizrencima predstaviti turski književnik iz Istanbula. 
Jedan od organizatora ovogodišnjeg Sajma knjiga je Ilir Gashi, ispred NVO,,X“ koji kaže da je na ovogodišnjem Sajmu knjiga prisutan veliki broj izdavača. 
“Preko 20 izdavačkih kuća, pretežno sa Kosova, te oko 40 izdavača će sve do nedjelje izlagati i prodavati svoje knjige na posebnim štandovima kraj rijeke Bistrice, gdje će se naći i jedan štand sa knjigama na bosanskom jeziku, pretežno vjerskog sadržaja. Od stranih gostiju iz svijeta književnosti večeras (srijeda veče) naš gost biće turski književnik Ibrahim Qelik koji je svoje knjige pisao pod pseudonimom Hysein Su. Njegovi knjige su prevedene i na albanski jezik pa vjerujem da će veliki broj ljubitelja knjige biti na keju, tj. na prezentaciji  njegovog  književnog stvaralaštva. Dakle, radi se o savjetniku predsjednika Turske Recepa Taypa Erdogana u svijetu  kulture te očekujemo, kako rekoh, veliku posjetu. Kad već pomenuh prezentacije ili promocije knjiga počeli smo večeras, a završićemo u nedjelju, gdje će se našim sugrađanima i mnogobrojnim gostima i turistima  predstaviti prizrenski književnici sa svojim novim knjigama. Očekujemo puno gostiju na Sajmu te mnogo više prodatih knjiga nego inače“, istakao je Ilir Gashi. 
Ovogodišnji Sajam knjiga u Prizrenu trajaće do nedjelje i posljednja je ljetnja kulturna ponuda grada Prizrena, koja je posljednjih godina sve bogatija.