Indijac i Palestinka

Indijac Kailash Satyarthi i Pakistanka Malala Yousafzai nagrađeni su Nobelovom nagradom za mir za 2014. godinu. Informaciju je upravo obznanila Švedska kraljevska akademija nauke.

Malalu Yousafzai (17) su 2012. upucali i teško ranili talibani dok se vozila u školskom autobusu. Od tada se, kao i aktivist Kailash Satyarthi zalaže za prava djece, uključujući pravo djevojčica na obrazovanje.
Satyarthi je rođen 1954. godine. Od ranih 90-ih godine prošlog stoljeća zalaže se za ukidanje dječjeg rada. Njegova organizacija Bachpan Bachao Andolan do sada je oslobodila 80.000 djece od raznih oblika ropstva te im pomogla u rehabilitaciji i edukaciji.
Prošle godine nagrada je uručena Organizaciji za zabranu korištenja kemijskog oružja (OPWC) - krovnom i diplomatskom tijelu u tom polju, a na odluku je uvelike uticala prošlogodišnja situacija u Siriji gdje su u ratnim sukobima korišteni kemijski plinovi koji su uzrokovali smrt velikog broja stanovništva.
Ove godine za prestižnu nagradu bilo je nominirano rekordnih 278 kandidata među kojima su se isticala i imena pape Franje, Edwarda Snowdena, Chelsea Manning, Jose Mujice ali i Vladimira Putina.