U bošnjačkom selu Planjane, u prisustvu najviših opštinskih zvaničnika, zastupnice Emilije Redžepi, direktora osnovnih škola iz Župe, Podgora i Prizrena, nastavnika, mještana, roditelja i učenika postavljen je kamen-temeljac za novu školsku zgradu.

Alen Azari, direktor osnovne škole u Planjanu, u svom obraćanju, zahvaljujući se opštinskim vlastima u Prizrenu što su podržali ovaj projekat, naglasio je da je početak radova na novoj školi od historijskog značaja za vaspitno-obrazovni proces nastave na bosanskom jeziku u ovom župskom selu.
"Bošnjaci su svoju pismenost ovdje počeli da stiču još u vrijeme Osmanlija kada su bile u funkciji ruždije, dok je 1912. godine počela sa radom i seoska osnovna škola. Današnjim postavljanjem kamen-temeljca počinje jedna nova era za naše selo, jer ćemo, nakon problema sa prostorom u staroj, sagraditi školu prema najnovijim svjetskim standardima, što će uz postojeći nastavni kadar, sigurno biti povećan i kvalitet nastave. Ohrabruje i činjenica da je kod nas osjetno povećanje broja prvaka", kazao je Azari.
Na svečanosti su čestitike mještanima, upravi škole, nastavnicima i učenicima, uputili i Ramadan Muja, gradonačelnik Prizrena te Zehadin Shemsedini, direktor opštinskog obrazovanja. 
U neposrednoj blizini gradilišta, nastavno osoblje i učenici iz Planjana, priredili su kulturno-zabavni program.
Prema dinamici radova izvođača, nova školska zgrada će biti puštena u rad 2019. godine, i njena predračunska vrijednost je više od 400 hiljada eura.