Prema podacima Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnoligije (MONT), ove godine je u školske klupe sjelo oko 400 bošnjačkih prvaka. Uz sam početak nove školske godine, u osnovnoj školi Lekë Dukagjini, gdje nastavu na bosanskom od prvog do devetog razreda pohađa više od 300 učenika, upriličena je i svečanost te su tom prilikom prvacima podjeljene početnice "Slovodar".

Uz sam početak nove školske 2017/2018. godine, jednu od najvećih osnovnih škola u Prizrenu, Lekë Dukagjini, posjetili su vršilac dužnosi zamjenika ministra obrazovanja Usmen Baldži te politički predstavnici Ćerim Bajrami i Bahrim Šabani.
Predstavnici Bošnjaka su tokom posjete, u razgovoru sa zamjenikom direktora Hysamedinom Beshijem, diskutirali o modalitetima kako poboljšati obrazovni proces u svijetlu novog nastavnog plana i programa, čija će primjena početi ove školske godine.
Na sastanku je rečeno da je prvi razred ove godine u nastavi na bosanskom jeziku upisalo 25 učenika, te da će oni biti raspoređeni u dva odjeljenja.
Sretan početak nove školske godine su roditeljima i učenicima, poželjeli zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži, Ćerim Bajrami i Bahrim Šabani, koji su tokom posjete bošnjačkim odjeljenjima u svojim obraćanjima govorili o važnosti očuvanja i afirmacije nastave na bosanskom jeziku. 
U prisustvu predstavnika škole, bošnjačkim prvacima su svečno uručene i početnice "Slovodar".
Međutim, Bošnjaci u ovom dijelu Prizrena, već godinama su suočeni sa jednim ozbiljnim problemom - još uvijek nema predškolske nastave na bosanskom. Iako su uz pomoć uprave škole predali zahtjev opštinskim predstavnicima obrazovanja, to odjeljenje još uvijek nije otvoreno.
U Prizrenu je trenutno upisano oko 210, u Dragašu 63, Peći 70, dok računajući i ostale škole u bošnjačkim sredinama širom Kosova, broj bošnjačkih prvaka je oko 400.