Bošnjačka zajednica na Kosovu ima bezbroj omladinaca ili omladinki koji su vrlo talentirani u mnogim društvenim oblastima poput kulture, sporta, muzike, književnosti i slično. Upravo je književnost ona društvena grana koja privlači svršenog srednjoškolca iz Vitomirice Salmira Mujanovića, koji od malena gaji ljubav prema poeziji i prozi, tj. bošnjačkoj književnosti.

S obzirom da bošnjačka omladina nema neku perspektivu u smislu da nemaju neka organizovana druženja, tj. neke svoje klubove, pozorišta i slično gdje bi se okupljali i družili (iskreno rečeno ni u drugim krajevima Kosova nije nista bolje što se tiče bošnjačke omladine) tako da ima mnogo izuzetaka poput pomenutog Salmira kojeg smo posjetili protekle nedjelje te bili dočekani kao najrođeniji. U pitanju je čuveno bošnjačko gostoprimstvo u pećkom regionu.

Radi se o tome da je mladi Salmir za ovih proteklih desetak godina, dakle u bošnjačkoj književnosti je od svoje osme godine, što je svakako za respekt, napisao preko 500 pjesama, većinu ljubavnih, te veliki broj priča i pričica vezanih za viđenje života i budućnosti jednog bošnjačkog osamnaestogodišnjaka tj. pogled na savremeni život iz njegovog ugla te je priča o njemu izuzetno zanimljiva, a počinje ovako:

- Ja sam Salmir Mujanović, živim u Vitomirici, a inače sam rođen u Podgorici kada smo bili izbjegli sa Kosova tokom ratnih dešavanja tokom 1999. godine. Završio sam srednju školu u Peći, gimnaziju, te planiram studije na fakultetu arhitekture u Prištini. Inače ljubav prema bošnjačkoj književnosti datira od malena. Volio sam mnogo čitati te samim tim sam jako mlad počeo pisati pjesme i priče, većinu ljubavne tematike, a to je jedan moj hobi kojeg izuzetno volim te se ne kaže uzalud da ko jednom počne da piše nikad više neće prestati. To važi i  za mene. Recimo da svakoga dana nađem neku inspiraciju da pišem o životu, ljudima, prirodi i slično.

Dok sam još bio u osnovnoj školi gdje nam je bio dat zadatak da napišemo pjesmu o prirodi ja sam bio najuspješniji  te od tada datira ova moja ljubav prema prozi i poeziji. Normalno da te prve moje pjesme nisu bile bog zna šta, no vremenom sam postao iskusniji i  sada pišem, kako mnogi kažu, vrlo jake pjesme u smislu bošnjačkog književnog stvaralaštva iz svih onih tema koje sam neiscrpno čitao tokom godina mog života.

Ako pričamo o nekim mojim uzorima svakako je, između ostalih, za mene na prvom mjestu Skender Kulenović, ne samo što je Bošnjak jer je, po meni, najbolji pisac sa balkanskih prostora. Volim njegove romane, priče i pjesme poput čuvene "STOJANKA MAJKA KNEŽOPOLJKA" ili ona koju najviše volim, a zove se "SA MAJKOM SVOJOM", te kada sam je prvi puta pročitao, slomilo se nešto u meni i tada sam počeo aktivnije da pišem.

Što se tiče našeg života, tj. života bošnjačke omladine ovdje u Vitomirici on je vrlo skroman. Imamo nekoliko sportskih klubova no nije to to, reklo bi se, a vjerujem da je slično i u drugim bošnjačkim krajevima na Kosovu jer smo svi u jednom tamnom tunelu gdje se svjetlost ne vidi, jer mi nemamo recimo nekih omladinskih debata na razne teme, nemamo pozorišta, klubova za okupljanje i recimo sviranje gitare ili harmonike i slično u smislu, da budem jasniji da bošnjačka omladina nema nekih značajnijih kulturno-umjetničkih dešavanja gdje bi se, kako rekoh, družili, pjevali i razmjenjivali iskustva iz raznih društvenih oblasti, a takvih je vrlo malo, dakle čast izuzecima - ističe Salmir.

- Ove godine, akobogda, počinjem sa fakultetom, ali neću prestati da pišem već ću biti uporniji i ostajem ovdje jer ima mnogo mladih i fakultetski obrazovanih Bošnjaka, koji sticajem okolnosti, nemaju posla i idu vani što je minus za cjelokupnu našu zajednicu, po meni. Osim ovog hobija volim i  fudbal kao i slušanje muzike gdje nalazim inspiraciju za pisanje pjesama. Eto napisao sam preko 500 pjesama gdje sam ih smjestio, tj. arhivirao u mom kompjuteru pa kad dođe vrijeme, uz pomoć nekog sponzora, ja ću štampati nekoliko zbirki pjesama i priča za amanet nekim novim bošnjačkim "klincima" koji dolaze nakon nas.

Poručio bih našoj omladini da nađu neki smisao života, posao od kojeg bi imali koristi jer od zagušljivih kafića, diskoteka i slično nema koristi već samo upornim radom, čitanjem, slušanjem i slično mogu naći sebe u ovom turbulentnom vremenu jer je bog svakome od nas dao neki talenat tako da ga sami moramo naći bar dok smo u ovim godinama u kojima smo sada, te da rade i usavršavaju se na tom talentu ako žele da budu uspješni u životu - istakao je mladi bošnjački pisac poezije i proze Salmir Mujanović iz Vitomirice kome želimo puno uspjeha, kako u nastavku školovanja tako i u budućem studentskom životu, te da se ovim putem nađe neka poetska duša iz dijaspore, neki sponzor koji bi pomogao štampanje zbirki pjesama i priča ovog, kako rekosmo, izuzetnog talentovanog bošnjačkog pisca sa Kosova…  

ZVALA ME JE!

U RUCI BUKET RUŽA
U DRUGOJ BOCA VINA,
U DUŠI NEMIR CRN KAO SVEMIR
KAO DA JE SVE NESTALO I DA JE OD SVEGA NIŠTA POSTALO.

ZVALA ME JE U SVOJ SLATKI DOM
DA JE ZAPROSIM I POVEDEM PUTEM SVOJIM
ALI JE TO SMETNULA,
DRUGOG JE U STAN DOVELA
ISKRENO SAMO NJEGA VOLJELA,
A JA SAM JOJ BIO SAMO MALA ZABAVA.

SJEDIM NA PALUBI I PITAM SE
KAKO SE TO ČOVJEK ZALJUBI,
PA NE PITA ZA CIJENU,
SAMO HOĆE DA IMA ZA ŽENU.

ISPIĆU DO ZADNJE KAPI RUMENO VINO,
TI OD MENE BJEŽI PROKLETA SUDBINO,
NA NJENOJ RUCI TUĐI PRSTEN STOJI,
ZA NJU MOJA LJUBAV ODAVNO NE POSTOJI.