Prvaci osnovne škole "Abdyl Frasheri" u prizrenskom naselju Ortakol juče su u povodu Dana Abecede održali priredbu, na kojoj su prikazali sve ono što su tokom zadnjeg mjeseca spremali zajedno sa svojom učiteljicom.

Najmlađi učenici ove škole su igrali, pjevali, recitovali razne pjesme. A sve su to oni vrijedno učili i spremali tokom svoje prve školske godine uz stručnu pomoć svoje učiteljice Edite Shehu.
U razdraganoj atmosferi program učenika su pratili njihovi ponosni roditelji koji su ih pored osmijeha nagrađivali i iskrenim aplauzom za svaku njihovu tačku. 
Učiteljica Edita Shehu kaže da su priredbu osmislili uz pomoć roditelja koji su itekako uključeni u obrazovanju djece.
“Djeca sada već znaju čitati i pisati i htjela bih pohvaliti veoma uspješnu saradnju sa njihovim roditeljima koji pokazuju veliko interesovanja za obrazovanje svoje djece”, ističe učiteljica Edita i dodaje da su priredbu koja se sastoji od nekoliko dječijih kola i igara i recitacija spremali tokom posljednjeg mjeseca, a da su prvacima pomogli i učenici starijih razreda.
U ovoj školi je samo jedno odjeljenje prvog razreda u nastavi na bosanskom sa devet učenika, a zbog malog broja učenika ima i kombiniranih odjeljenja. 
Što se nastavnih pomagala tiče, učiteljica Edita kaže da su na vrijeme dobili početnicu Slovodar ali da bi ubuduće djeca trebala imati još koji udžbenik, kako bi se stvorili bolji uslovi za obrazovanje djece u prvom razredu.
“U našoj školi se sprovodi pilot-projekat po novom kurikulumu koji u proces nastave predviđa korištenje materijala iz drugih izvora – putem interneta”, te dodaje da su djeca veoma inteligentna i nadarena, ističući učenika Ensara Elezi kao posebno obdarenog u matematici.
Učiteljica Edita je posebnu zahvalnost uputila direktorici škole, Lumniji Rakaj, koja im je puno pomogla u pripremama za priredbu obezbjedivši sav potrebni material.
Đacima prvacima će ova uspješna priredba u povodu Dana Abecede svakako ostati u lijepom sjećanju, a mi im ovom prilikom želimo puno uspjeha na njihovom putu sazrevanja i ostvarenja sopstvene individualnosti.