Najugroženiji stariji pacijenti

U selima Župe postoje devet ambulanti i jedan Centar porodične medicine u Rečanu ali u njima vlada haotično stanje. Nema ni tehničara ni ljekara, a poslanica Emilija Redžepi za ovakvo stanje krivi opštinsku vlast koja je lošim upravljajnjem dovela do ovakvog stanja u zdravstvu.

Delegacija Nove demokratske stranke (NDS) na čelu sa predsjednicom stranke i poslanicom u Skupštini Kosova Emilijom Redžepi,  potpredsjednicom Prizrena Sabinom Birdaini-Dana i odbornikom u SO Prizren Oručem Karadolamijem, posjetila je Centar porodične medicine u Rečanu.

"U sklopu svojih aktivnosti NDS će u narednom periodu pokušati da probleme sa kojima se suočavaju ove zdravstvene ustanove riješi sa nadležnim organima u opštini Prizren a u korist mještana ovih sela. Naime, u selima Župe postoje devet ambulanti i jedan Centar porodične medicine u Rečanu, a situacija u njima nije za pohvalu", rekla je poslanica Redžepi nakon razgovora sa osobljem, gdje su upoznati sa aktivnostima i radom ovog centra, kao i uslovima u kojima se djelatnost obavlja.

Poslanica Redžepi je izrazila nezadovoljstvo situacijom u zdravstvu u Župi i najavila da će raditi na pronalaženju rješenja za izlazak iz ovakvog, kako je istakla, haotičnog stanja.

"Zbog lošeg menadžeriranja, kao i negativnog sluha opštinskih vlasti u Prizrenu, ovaj centar radi pod veoma teškim uslovima. Nedostatak doktora, a prije svega medicinskih tehničara dovelo je do toga da ambulante u Gornjem Ljubinju i Nebregoštu uopšte ne rade. U Gornjem Ljubinju, kao najvećem bošnjačkom selu u Župi, ambulanta je radnim danima - zatvorena. A u Nebregoštu, gdje ima najviše starijih osoba, bolesni moraju putovati do Prizrena radi običnih pregleda", rekla je poslanica Emilija Redžepi, i dodala:


Zatvorena ambulanta u Gornjem Ljubinju (ponedjeljak u 11.00 h)

"Niko od doktora ne odradi cijelo radno vrijeme. Spomenula bih da u Centru porodične medicine u Rečanu utorkom dolazi pedijatar, a petkom internista. Tu su sat-dva i odu. Radi se samo jedna smjena od osam ujutru do četiri poslije podne. Najveći apsurd je da su ove zdravstvene ustanove subotom i nedjeljom zatvorene".

U razgovoru sa mještanima poslanica Redžepi je upoznata da u selu Planjanu doktor uopšte ne ide, da Lokvica nema ni doktora ni tehničara. Također i Nebregošte, a da redovno radi samo stomatološka služba.

Govoreći o koracima za iznalaženjem najboljeg rješenja za ovakvo stanje, poslanica Redžepi već mjesec dana vodi razgovore sa direktoricom Direktorijata zdravlja u Prizrenu - Shpresom Goqaj.

"S obzirom da je Centar porodične medicine u Rečanu do sada bio kazneni ili popravni medicinski centar za doktore i tehničare iz Prizrena, lično ću sa novom direktoricom Direktorijara zdravlja Shpresom Goqaj izvršiti politički pritisak na opštinske strukture vlasti i učiniti sve da ovaj Centar radi i funkcioniše na pravi način. Tu akcenat posebno stavljam na funkcionisanje ambulanti u Gornjem Ljubinju i Nebregoštu i time zaposliti veći broj doktora i medicinskih tehničara", rekla je Emilija Redžepi.