Jučer je u ataru sela Vranište na "Mličkom mostu" održan protestni skup mještana sela Vranište, kome su se pridružili i mještani drugih goranskih sela. Skupu je prisutvovalo oko 200 građana.

Mjesni odbor sela Vranište je, u subotu, održao seoski sastanak na kome je donešena odluka da se zaustavi ilegalna gradnja hidrocentrala u njihovom ataru, kao i na njihovim privatnim imanjima. Nakon sastanka, prekjuče, je održan prvi protestni skup na kojem su građani izrazili svoje nezadovoljstvo. A i jučer su protesti nastavljeni, a trajaće sve dok građevinska firma ne odustane od svoje namjere i ne povuče svoje građevinske mašine iz atara sela, kazali su mještani sela Vranište.

Skup je protekao u jednoj veoma mirnoj atmosferi a seoski odbor, na čelu sa predsjednikom sela Šukrijom Aslanijem, obratio se medijama koji su došli da proprate ovaj skup.

Na početku svog izlaganja predsjednik sela Šukrija Aslani  naglasio je da ovaj skup nema stranačkih obilježja i da je ovo protest mještana sela Vranište i svih mještana Gore, koji nas podržavaju u odbrani svojih prava.

"I zato danas nije pozvana nijedna politička partija premda, kako je on kazao, imamo podršku od svih političkih subjekata u Gori. Danas nikoga nismo pozivali, ali smo odlučili da od sutra sve političke partije i njihove predstavnike obavjestimo o svim događajima i zatražimo pomoć i podršku u odbrani svojih legitimnih prava", naglasio je Šukrija Aslani i nastavio:

"Mi smo na jučerašnjem seoskom sastanku donijeli jednoglasnu odluku da se ne dira riječno korito i da se ne diraju privatne parcele".

"Prema nekim nezvaničnim informacijama", kazao je Šukrija "eksproprijacija je donijeta negdje 2012. godine, a mi ništa o tome  ne znamo. Mi smatramo da su naša prava jednom ovakvom odlukom u ovom momentu ugrožena".

Na pitanje novinara da li je Opština obavještena o odluci sela, predsjednik sela Šukrija  je kazao:

"Mi smo juče bili u policiji da prijavimo skup. I policija nije primila naš zahtjev, iz njihovih kako su rekli opravdanih razloga. Rješenja koja su donijeta o eksproprijaciji ostavljena su u kafani. Privatna imovina je svetinja po svim konvencijama i ta firma je najprije morala da razgovara sa nama", kazao je predstavnik sela Vranište Šukrija Aslani obraćajući se novinarima i nastavio:  

SO Dragaš je donijela odluku o ekspropriaciji, a za to ona nije bila nadležna. Trenutno nikoga nismo kontaktirali, juče smo zvali predsjednika Opštine Salima Jenuzija, nije se odazvao mom pozivu i ja sam mu poslao poruku u kojem sam ga obavjestio da smo protiv izgradnje hidrocentrale. Izvršena je eksproprijacija i u selu Mlike i Restelici, kako su to uradili, ne znamo, tamo je nepristupačan teren, ali je kod nas druga situacija, nama uzimaju poljoprivrednu imovinu", kazao je između ostalog predsjednik sela Aslani Šukrija.

Redžep Kamberi, jedan od članova seoskog odbora kazao je da je ova rijeka žila kucavica za ovo selo, i potvrdio da  ovaj skup nema stranačkih obilježja.

"Ovo je skup mještana sela Vranište. Sve nas stranke podržavaju, ali iza ovog skupa stoji cijela Gora, a ne neka politička partija. Mi smo na seoskom sastanku organizovali radne grupe, i imamo i inžinjere, a i grupu za kontakte sa medijima", kazao je Redžep Kamberi.

Nergan Selmani, takođe jedan od članova grupe za kontakte sa medijima kazao je da su mještani sela Vranište odlučni i da  će svim nenasilnim i dozvoljenim metodama sačuvati i rijeku i imovinu.

"Prvo, prema našem mišljenju eksproprijacija je urađena od nelegalnog organa", kazao je Selmani i nastavio, "jer je za ovakav tip eksproprijacije potrebna odluka Vlade Kosova, to ćemo reći i vlasniku koji nažalost danas nije tu. Mi smo htjeli da ga danas pozovemo i sve ovo mu prezentujemo na jedan miran i civiliziran način. Postupak je sproveden bez upoznavanja i razgovara sa građanima, što je zakonska obaveza. Sporna odluka o eksproprijaciji nije dostavljena vlasnicima što je jedan od uslova, i na taj način im je uskraćeno pravo sudske zaštite u eventualnom sudskom sporu. Skupština Opštine Dragaš nije na adekvatan način utvrdila javni cilj", kazao je Nergan Seljmani i nastavio: "Javni cilj je nešto suštinsko, koji se treba u pravilnom postupku utvrditi. I mi stojimo na tom stanovištu da nije javni cilj pravilno utvrđen. Smatramo da u ovom slučaju javni interes nije preovladao nad interesima sela Vranište. Eksproprijacija je urađena za interes firme. Dakle u ovom slučaju navodni društveni interes je utvrđen na štetu mještana sela Vranište".

Na skupu je bio prisutan i poslanik u Skupštini Kosova Adem Hodža, on je kazao da je danas došao da podrži mještane sela Vranšte, te da će ovo pitanje pokrenuti i u Skupštini i na Vladi Kosova.

Deir Jilmazi, odbornik u SO Dragaš, kazao je da su "manjinski odbornici prilikom donošenja odluke o eksproprijaciji preglasani principom majorizacije i podsjetio da od maja mjeseca Komitet za zajednice ne funkcioniše, a Skupština donosi odluke bez učešća manjinske zajednice. Tako su uradili i za druge dvije centrale koje trebaju biti izgrađene na Plavskoj rijeci".

Skup je okončan oko 14 časova, a nakon toga je ministar bez portfelja Rasim Demiri, zajedno sa zamjenikom ministra Usmenom Baldžijem posjetio selo Vraništa i tamo održali zajednički sastanak sa odborom sela Vraništa na kojem je prisustvovao i poslanik u Skupštini Kosova Adem Hodža, kao i zamjenik ministra pravde Nusret Hodža.

Sastanku je prisustvovao i koordinator za prava zajednice Uzair Hamza, Nuhija Tairoci, Adnan Redžeplar, kao i odbornik u SO Dragaš Dejir Jilmazi.

Sastanak je trajao gotovo dva sata, a nakon toga ministar Demiri i zamjenik ministra Baldži dali su izjavu za medije.

Ministar bez portfelja Rasim Demiri je kazao: "Ja sam veoma kasno dobio poziv da dođem na ovaj skup. Saslušao sam sve probleme mještana i složili smo se da zajedno radimo kakao bismo pomogli mještanima da se izbore za svoja prava. Kako sam čuo od njih nije bilo konsultacije sa mještanima, odnosno javne debate, što je jedan od glavnih uslova za početak eksproprijacije. Dogovorili smo se da mještani odmah započnu sa peticijom koja će obuhvatiti sve mještane Gore, kako bi u Vladi i Skupštini imali argumente da zaustavimo ovakve nelegalne aktivnosti, koje su na štetu Kosova i kosovskog društva", kazao je ministar bez portfelja Rasim Demiri.

Zamjenik ministra Usmen Baldži kazao je da je "došao da pomogne mještanima sela Vranište kako bi zaštitili svoje interese".

"Mi smo se danas dogovorili da od sutra koordiniramo svoje aktivnosti, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou. Čuli smo da je doneta odluka bez javne debate koja je uslov broj jedan i nećemo dozvoliti da se krši zakon Kosova na štetu naših građana. Prema informacijama koje smo danas dobili na sastanku, postojala je, u načelu, odluka SO Dragaš o gradnji centrala, ali nema saglasnosti za eksproprijaciju. I tada smo reagovali jednim saopštenjem kada smo u SO Dragaš bili preglasani, što nije u skladu sa demokratskom procedurom, naročito kada se radi o interesima zajednice gdje se i eksproprijacija odnosi", kazao je između ostalog zamjenik ministra Usmen Baldži.