U prostorijama stranke

Demokratska stranka Bošnjaka, članica Koalicije Vakat, je u subotu 13.08.2016. godine, u svojim prostorijama održala sastanak sa našim, zaposlenim u inostranstvu. Na žalost, ovaj skup je bio pomjeren zbog seoskih suneta u Manastirici i Gornjem Ljubinju, pa su bili prisutni samo zaposleni u Njemačkoj i nije ih bilo masovno kao u prethodna dva susreta.

Namjera DSB, članice Koalicije Vakat je, da ovakvi sastanci sa dijasporom postanu tradicionalni i na kome bi naši predstavnici obavještavali dijasporu, u slobodnom razgovoru, o dešavanjima i svim aktivnostima na Kosovu, posebno bitnim za našu zajednicu i rodni kraj.

I ovom prilikom otvorivši sastanak, predsjednik DSB i ministar u Vladi Kosova Rasim Demiri, je obavjestio dijasporu o najnovijim aktivnostima, od kojih bi izdvojili, problem sa hidrocentralama u Župi, gdje se Koalicija Vakat energično suprotstavila, kako bi spriječila narušavanje ekologije i ljepote Župe i poručila da će istom žestinom nastaviti da štiti Bistricu i njene pritoke u Župi od nepoželjnih uljeza, jer još proces nije okončan kako su neki drugi politički subjekti slavodobitno ali lažno preneli građanima.

Ministar Demiri je obavjestio prisutne da se ulažu napori da se konačno nešto uradi po pitanju odrona kamenja na putnom pravcu Prizren - Rečane, te da je u rebalansu budžeta obezbjeđeno još sredstava da se uradi po nešto za skoro sva sela. Predočeno im je i da je ovdje vođena debata sa premijerom i ministrima, te razgovori sa TIKA-om o ulaganjima u naše krajeve, problem sa demarkacijom sa Crnom Gorom i drugo.

Ćerim Bajrami, poslanik u parlamentu Kosova, izrazio je zabrinutost da nas je sve više u dijaspori i da u tri župska sela nije bilo upisanih u prve razrede. Takođe je pozvao sve Bošnjake da se odazovu popisu za dijasporu. Isto tako je govorio o aktivnostima u vezi hidrocentrala u Župi, naglasivši podmuklost političkih oponenata Koaliciji Vakat, koji ne pomažu u akciji, već odmažu i obmanjuju narod.

Ćemailj Kurtiši, generalni sekretar DSB, je izrazio veliko zadovoljstvo što naši zaposleni dolaze svake godine i da ne smije biti nikakve podjele na naše ovdje i one tamo jer smo neraskidivo povezani. Pozvao je naše dijasporce da se svi odazovu na popis jer od procenta zavisi i naša zaposlenost, prisutnost u institucijama i ostvarivanje mnogih prava i da je katastrofalno ako se ne popišu. Takođe je pozvao da naši počnu ulagati u biznis i tako zaposle po nekog, za početak u porodičnom biznisu, da bi to dalo rezultata. Kao što je to bio slučaj sa malinarstvom u ovim krajevima.



Bekir Huduti, koji radi u Štutgartu u Njemačkoj, je naglasio da je zahvalan na transparentnosti i korektnosti u izvještavanju, ukazavši da je pitanje dobijanja opština veoma bitno i da treba doslijedno da se držimo Ahtisaarijevog plana.

Džeko Huduti, jedan od velikih aktivista u Štutgartu je ukazao na problem asimilacije i otuđenosti naših građana tamo, jer sve više naših građana ima njemačke pasoše i da sve više gubimo treću i četvrtu generaciju. Plaši ga narušavanje izgleda Župe, čime doprinosi eksploatacija kamenja i prijetnja hidrocentralama, te fabrika "Fruti" gdje nema nijednog zapošljenog Bošnjaka. Kazao je i da bi sve bilo lakše dobijanjem opštine Rečane.

Zamolio je i portale da pozitivnije izvještavaju o svom kraju kako bi natjerali mlade Bošnjake iz dijaspore da se vraćaju, u protivnom se plaši za perspektivu u Župi.

Alis Sezairi, najmlađi prisutni, takođe je u Njemačkoj, vrijedno uči i školuje se, on je jedan od onih kojih je sve više i koji završavaju fakultete u inžinjerstvu i koji ne zaboravljaju svoj rodni kraj.

Salko Ismailović iz Planjana, zaposlen u Njemačkoj, zabrinut je što nam sve više odlaze mladi, kao i ljudi sa diplomama. "Puno je urađeno u Župi i moramo se zajednički boriti za bolje sutra", rekao je on.



Ćamilj Isljami rekao je da Bistrica nema toliko potencijala da se izgrade tolike hidrocentrale i da bi to ugrozilo ljepotu Župe.

Na kraju, svi su izrazili želju za nastavkom ovakvih druženja i pozvali su naše predstavnike da ih posjete i druže se i u dijaspori na aktivnostima koje oni organizuju tamo.