Delegacija bošnjačkih predstavnika u institucijama vlasti Republike Kosova, a na osnovu prethodnog zahtjeva ministra bez portfelja Rasima Demirija i poslanika Ćerima Bajramija i Dude Balje, imala susret u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja, odnosno sa ministrom dr. Feridom Aganijem i njegovim saradnicima.

U bošnjačkoj delegaciji su pored spomenutih ministra i poslanika bili i savjetnici Bahrim Šabani i Afit Zulji, te Džezair Murati. 
Na današnjem skupu je dobijena kompletna informacija na osnovu prethodnog uvida u dokumentaciji o davanju saglasnosti ovog Ministarstva za izgradnju tri hidrocentrale u regiji Župa, oko kojeg je posljednjih dana nastala velika uznemirenost mještana naselja ove regije.
Zahtjev za današnji susret bošnjačkih predstavnika je inače poslat ministru Aganiju na bazi od njega dobijene načelne informacije u utorak 26. aprila 2016. - da je u završnoj fazi izdavanje saglasnosti za izgradnju tri hidrocentrale na rijeci Bistrici i njenim pritokama u atarima sela Rečana, Sredske, Ljubinja (Donjeg i Gornjeg), Manastirice, Nebregošta, Lokvice i Gornjeg Sela. 
Za selo Mušnikovo davanje saglasnosti od Ministarstva je, po njihovom pojašnjenju, u početnoj fazi, dok je prije neki dan na zahtjev mještana ovog naselja i župskih delegata na Skupštini opštine Prizren spriječena tačka dnevnog reda za planiranu odluku o davanju seoskog atara blizu Osnovne škole na korišćenje za gradnju hidrocentrale.
Poslije uvida u prezentiranu dokumentaciju u Ministarstvu i odbrane prisutne adminsitracije (stalnog sekretara) o navodnoj legalnosti cijelog postupka za proces davanja saglasnosti za spomenute tri hidrocentrale, pogotovo oko njegove tvrdnje iznijete i u dokumentaciji da su navodne javne rasprave na terenu održane, uložen je veliki protest prisutnih bošnjačkih predstavnika.
Protest se odnosio na nespominjanje imena građana Župe na tim navodnim javnim raspravama, jer nema niti jednog zapisanog poznatog imena i prezimena, među petero-šestero prisutnih na pojednoj “javnoj raspravi” (sem jednog koji se spominje imenom i prezimenom na jednoj “javnoj raspravi” u kafeu u Rečanima).
Oko drugog ranije spomenutog problema – za davanje prethodne saglasnosti Skupštine opštine Prizren, od ministrastva je pojašnjeno da se lokacije ovih triju hidrocentrala, koje se planiraju graditi, nalaze na navodno privatnom vlasništvu firmi koje su dobile saglasnost, te da u tom slučaju nije potrebna saglasnost i Skupštine opštine, već samo Direktorijata za urbanizam Prizrena, zašto su oni dobili saglasnost od tog direktorijata!
Bošnjački predstavnici su još jednom izrazili svoje oštro neslaganje sa cjelokupnim procesom oko izdavanja kako načelne, tako i krajnje saglasnosti za dozvole podizanja pomenutih hidrocentrala, koje od samog početka nisu bile nimalo transparentne.
Najavili su protestno pismo Vladi, nadlježnom Ministarstvu, Regulatornoj kancelariji za energiju i svim ostalim instancama.
Zahtjeva se od svih nadlježnih institucija da momentalno prekinu sve aktivnosti oko izdavanja saglasnosti bez predhodnih konsultacija sa većinom građana na terenu Župe i bez valjanog uvida u moguće ugrožavanje životne sredine i brojnog oštećenja privatnog vlasništva oko predviđenih mjesta za izgradnju hidrocentrala.
Ministar dr. Ferid Agani je iskazao razumijevanje za zabrinutost bošnjačkih predstavnika, pogotovo zbog dokazane nekonsultacije sa građanima naselja u Župi na navodno održanim “javnim raspravama”, koje su očigledno tek pro-forme održane, sa, po uvidu u dokumentaciju, tek pet-šest prisutnih predstavnika koji su zapravo budući vlasnici, projektanti i predstavnici ministarstva. 
Na današnjem sastanku je bio prisutan i g. Bajram Gecaj, savjetnik kosovskog premijera za nevećinske zajednice i zamjenik ministra Ministarstva za lokalnu samoupravu.
Bošnjački predstavnici u institucijama sistema vlasti Republike Kosova pozivaju Bošnjake i građane drugih naroda u Župi na jedinstvo i redovnu međusobnu otvorenost u komunikacijama, te pozdravljaju korišćenje svih demokratski dozvoljenih metoda u izražavanju neslaganja naroda koje se ovih dana preduzima na terenu Župe.