Na sastanku ministra bez portfelja u Vladi Kosova Rasima Demirija, zastupnika u Kosovskom parlamentu Ćerima Bajramija, savjetnika Afita Zuljija i Džezaira Muratija sa mještanima Nebregošta, u Župi nadomak Prizrena, iskazano je snažno protivljenje po pitanju izgradnje hidrocentrala u njihovom ataru, na njivoj rijeci i uopšte na župskim rijekama.

O ovom problemu je prisutne najprije upzonao ministar Demiri, koji je među ostalom istakao da se ova ekipa već nekoliko dana bori da zaustavi nelegalnu gradnju onima koji su dozvole dobili na “ilegalan, sumnjivi način”.
“Posjetili smo ministra Aganija i predsjednika Kosova Hashima Thaqija i javno pred medijima, kamerama iznijeli, a prenijeli su i neki štampani mediji na albanskom, naše neslaganje. Jasno smo rekli da nema zakonske opravdanosti tih izdatih dozvola, jer nisu pitani mještani Župe”.
Bivši poslanik u Kosovskom parlamentu Džezair Murati, rođeni Nebregoštatin, je mještane upoznao da izgradnja hidrocentrala ugrožava njihove posjede i zatražio da “dobro razmisle kome će dati svoje, od Boga im dato, blago”. On je potencirao, kao i ostale njegove kolege, “da ovo nije partijski sastanak već da je pitanje opstanka zajednice i da se po ovom pitanju trebaju svi uključiti”.
Zastupnik u Kosovskom parlamentu Ćerim Bajrami je poručio prisutnima da ovaj problem prenesu dijapsori, mještanima koji žive i rade u zemljama zapadne Europe, njihovim klubovima i udruženjima. Bajrami je istakao ”da bez njihove saglasnosti niko ne može da uzme prirodne resurse Nebregoštana” i poručio da će oni čvrsto stati u odbrani interesa Župljana, ukoliko narod stoji iza njih, jer je to njihova predstavnička obaveza.
Sličnim tonom obratio se i savjetnik ministra Demirija Afit Zulji: “Spremni smo da biramo između vas i Vlade i da uvijek izaberemo vas. Mi nismo protiv gradnji hidrocentrala, ali smo protiv da se na nelegalan način to čini. Želimo da prvenstveno imaju šansu naši ljudi”.
Mještani Nebregošta su izrazili zabrinutost i snažno protivljenje u otimanju njihove rijeke i njihovih posjeda. Zatražili su mobilnost političkih lidera i zamolili da se najhitnije sazna ko je potpisao, ukoliko je potpisao, saglasnost u ime grupe građana o njihovoj saglasnosti. Jer nije bilo nikakvih debata. I po pitanju gornjeljubinske rijeke i po pitanju manastiričke i po pitanju gornjesevske rijeke.
Da potsjetimo da su Ministarstvo ambijenta i prostornog planiranja i Direktoprijat urbanizma izdali par dozvola za rad na izgradnji hidrocentrala u Župi. I nigdje drugdje, ni na Drimu ni na žurskoj rijeci?! Tome se na sjednici SO usprotivila i odbornica Memnuna Ajdini. 
Ministar Demiri i zastupnik Bajrami su jučer predali zahtjev ministu Aganiju, da im se dozvoli uvid u dokumentaciju podnosioca zahtjeva kojima su izdate dozvole. Jer, da potsjetimo, ova stavka nije prošla ni na SO Prizren, niti na nekim debatama sa mještanima Župe.
Ministar Demiri, zastupnik Bajrami, Džezair Murati, savjetnik Afit Zulji i njihovi saradnici će večaras održati konsultacije sa mjestanima Gornjeg Sela po istoj temi.