Početak nove školske godine

S početkom nove školske 2015/2016. godine očekuje se da će konačno biti riješen višegodišnji problem nedostatka udžbenika u nastavi na bosanskom jeziku

Rješenje problema nedostatka udžbenika je omogućeno podrškom amandmana o izmjeni i dopuni Zakona o budžetu koji predviđa izdvajanje sredstava za udžbenike u nastavi na bosanskom jeziku na Kosovu koji je Skupština Kosova izglasala sredinom jula mjeseca.
Na osnovu te odluke izdvojeno je 50 hiljada eura za kupovinu udžbenika za srednje obrazovanje, a takođe odlučeno je i da Minstarstvo obrazovanja kupi ostale udžbenike koji nedostaju  za osnovno obrazovanje u nastavi na bosanskom jeziku.
Kupovina i dopremanje udžbenika biće obavljeno iz Bosne i Hercegovine.
Međutim, bošnjački poslanik u Skupštini Kosova ispred koalicije Vakat, Ćerim Bajrami, koji je inače inicirao usvajanje amandmana na Zakon o dodjeli sredstava za udžbenike u izjavi za Radio Kosova 2, program na bosanskom jeziku kaže da cijelokupni proces dopremanja udžbenika kasni zbog tehničkih problema  te je za to okrivio ministartvo obrazovanja.
"Sve vrijeme pratim ovaj proces i u redovnom sam konaktu sa institucijama sistema, odnosno sa ministarstvom obrazovanja, nauke i tehnologije. Konkretno smo zajedno sa Enesom Kadić, šeficom divizije za obrazovanje manjinskih zajednica pri MONT-u dogovorili sa Muamerom Spahićem iz izdavačke kuće 'Vrijeme' iz Zenice  da se pod hitno sastavi spisak prioritetnih udžbenika kako za osnovne tako i za srednje škole. Da napomenem da će nam oni donirati i 800 'Početnica' za učenike prvog razreda a takođe će i transport udžbenika iz Zenice do Prizrena biti besplatan. Međutim, proces izuzetno kasni jer se cijeli posao izgleda sveo na gospođu Enesu Kadić. To je znači problem ministartva ali i problem i nas Bošnjaka, jer u perspektivi moramo tražiti sistematsko riješenje za ovaj problem i jer izgleda da je u MONT-u kompletan proces obrazovanja na ne većinskim jezicima zapostavljen pa sada kada se odjednom pojavio, da kažem, posao tehničke prirode ispada da to treba da obavi samo gospođa Kadić koja to uopšte i ne treba da radi, već neki drugi službenik a koga izgleda nema, odnosno da se u ministartvu uopšte niko ne bavi pitanjem obrazovanja nevećinskih zajednica i da se godinama ova pitanja nisu odrađivala kako treba", kazao je Bajrami naglašavajuci da je obrazovanje jedno od ključnih pitanja za nacionalni opstanak Bošnjaka na Kosovu.
Dobijena suma novca je, kako ističe Bajrami, mala da bi se mogli kupiti svi neophodni udžbenici ali da će se izvršiti selekcija  nabavke određenog broja udžbenika iz nacionalne grupe predmeta i kljućnih udžbenika za profesionalne škole.
Sa druge strane, zvaničnici iz minisartva obrazovanja ističu da su se kašnjenja u dopremanju udžbenika desila iz razloga što se moraju poštovati određene zakonske procedure. 
Enesa Kadić iz MONT-a u razgovoru za program na bosanskom jeziku Radia Kosova 2 kaže da je veoma dobro što je u Skupštini Kosova došlo do izglasavanja dodatnog budžeta za nabavku udžbenika u nastavi na bosanskom jeziku ali da se ipak moraju ispoštovati sve neopdhodne procedure zbog kojih su male šanse da će udžbenici biti dopremljeni do početka nove školske godine.
"Potreban je čitav niz aktivnosti koje zahtjevaju vrijeme, koje su nužne jer se ništa ne može uraditi ad-hoc, uvijek postoji nešto čega se moramo pridržavati a što važi i u ovom slučaju. Udžbenici u srednjim školama jesu problem, odnosno jesu jedno od pitanja koje muči nastavu na bosanskom jeziku ali danas usled razvoja informativne tehnologije udžbenik nije jedino sredstvo iz kojeg se može učiti. Udžbenik je jedno od sredstava i zato jeste dobro da naši nastavnici imaju udžbenike ali isto tako treba da pronalaze nove izvore, nove mogućnosti  kako da što jednostavnije približe učeniku neku metodsku jedinicu. Mi smo formirali komisiju koja će vrednovati udžbenike iz BiH, pogotovo nacionalu grupu predmeta, da li u tim sadržajima ima nekih elemenata ideološkog karaktera, neke ne tolerancije  itd. Tako da će komisija nakon toga podnijeti izvještaj u smislu dali udžbenici odgovaraju našim uslovima i da li zadovoljavaju potrebe naših učenika".
"Često stvari ne idu kako se planiraju pa je tako i u ovom slučaju. Mi smo željeli da dopremimo knjige do 1. septembra ali ja sam po tom pitanju skeptična. Kao službeno lice ali i kao individua bila bi veoma sretna ako bi se proces završio i do 15-20. septembra ali ipak to su rokovi koji se ne mogu tačno utvrditi", kaže Enesa Kadić.
Kada je riječ o osnovnom obrazovanju, Kadić kaže da će učenici ove školske godine dobiti još nekoliko novih udžbenika koji su nedostajali.
"Ove godine će učenici imati i tri nove radnje sveske za Bosanski jezik za 1. 2. i 3.  razred, udžbenik Muzičko obrazovanje i vaspitanje za 6. razred. Takođe će se u septembru pojaviti i dugo očekivana Čitanka za 10. razred autora rahmetli Alije Džogovića", zaključuje Kadić.
Bošnjački profesori i učenici pozdravljaju pokrenutu inicijativu nabavke udžbenika.
Profesorica informatike u mitrovačkoj gimnaziji "Frank Bardhi" Ajša Huseini ističe da bi se time riješio veliki problem nastave.
"To bi bio jedan veliki korak za nastavu na bosanskom, sve bi bilo bolje i lakše. Do sada smo se na razne načine snalazili kako bi pripremili nastavni čas, koristili smo internet, prevodili lekcije sa albanskog jezika, sve smo radili jer nismo imali naše udžbenike. Nabakva udžbenika će mnogo poboljšati kvaltet nastave jer je to  bio jedan od razloga manjeg kvaliteta", kaže profesorica Huseini.
I profesor u srednjoj i osnovnoj školi u Peći, Alden Kandić ističe značaj dobijanja udžbenika.
"Vrlo je bitno što će učenici konačno dobiti udžbenike jer se do sada nastava odvijala u otežanim uslovima, sve se svodilo na diktiranju lekcija dok će sada vjerujem biti povećan kvalitet nastave. Učenici će imati udžbenike iz kojih će moći da uče i da se više fokusiraju na sticanju znanja".
Asmir Ledinić, učenik 9. razreda osnovne škole "7. septembar" u Vitmorici kaže da je bilo teško učiti samo iz lekcija koje su zapisivali.
"Kada bi dobili sve knjige sigurno bi bolje i učili i stekli veće znanje. Do sada nam je nedostajalo dosta udžbenika", kaže Asmir.