Obraćanje u Skupštini Kosova

Potpredsjednica Skupštine Kosova Duda Balje je danas na sjednici Skupštine ponovo pokrenula pitanje nostrifikacije diploma.

Govor potpredsjednice skupštine prenosimo u cijelosti.
"Jedan od vrlo velikih i ozbiljnih problema sa kojim se suočava bošnjačka zajednica je problem nostrifikacija diploma, tačnije zahtjev za nostrifikovanjem diplomama od strane institucija naše države i nemogućnost nostrifikovanja istih. Proces nostrifikacije je zaustavljen i predstavlja jedan od razloga direktne diskriminacije Bošnjaka Kosova.
Navešću vam primjer: u Gračanici ljekar sa diplomom stečenom na teritoriji Srbije nesmetano se prima na posao, radi, usavršava se, pomaže drugima. Dok njegov kolega Bošnjak koji je završio studije na istom Univerzitetu, nije konkurentan na tržistu rada. Naravno, van Gračanice i Štrpca nemože da konkuriše za posao jer se njemu traži nostrifikovana diploma. Ovo direktno navodi na zaključak da se na Kosovu u jednom njegovom dijelu priznaju diplome stečene u Srbiji a u drugom ne.
Između Kosova i Srbije je uveden sistem reciprociteta u priznavanju diploma. Iz pouzdanih izvora znam da u Srbiji nije priznata nijedna diploma stečena na Kosovu, a Kosovo je dobilo pet diploma nostrifikovanih preko Brisela bošnjačkih studenata, medicinara, onako kako je zahtjevala procedura nostrifikovanja, koje Ministarstvo  obrazovanja i Ministrstvo zdrastva ne priznaju i ti studenti su i dalje bez mogućnosti da konkurišu za posao.
Bošnjački doktoranti koji su svoje doktorske disertacije odbranili u državama regiona ne mogu biti profesori. Oni koji su se do sada bavili time teraju se sa posla bez obzira na dužinu radnog staža. U nastavi na bosanskome jeziku ne mogu više doći ni profesori iz Bosne jer im je potrebna viza, koju teško dobijaju.
Molim ministra za obrazovanje, nauku i tehnologiju, gospodina Arsima Bajrami i ministricu bez portfelja gospođu Editu Tahiri, da udruže snage i zajedno sa nama pronađu neko prelazno rješenje za veliki broj Bošnjaka koji imaju ovaj problem. Stanje u mojoj zajednici je vrlo alarmantno. Veliki broj mladih intelektualaca napušta Kosovo upravo iz ovog razloga a bol je veća jer je ova vrsta diskriminacije usmjerena prema nama, Bošnjacima.  
Ono što tražim i molim od svih relevantnih intritucija na Kosovu, dok se ne dođe  do konačnog dogovora između Prištine  i Beograda, je prelazno rješenje kojim bi se riješilo pitanje zapošljenja i daljeg stučnog usavršavanja korisnika diploma stečenih van Kosova." 
Po pitanju problema nostrifikacije, danas je potpredsjednicu Skupštine Kosova Dudu Balje posjetio Scott Lang, savjetnik za ljudska prava pri Američkoj ambasadi u Prištini. On je u razgovoru sa potpredsjednicom izrazio zabrinutost i obećao pomoć Američke ambasade u rješavanju ovog pitanja. 
U toku današnjeg dana potredsjednica je razgovarala i sa kabinetom premijera i radnom grupom za zakonodavstvo u pripremanju administrativnog uputstva kao prelaznog rješenja na kome ona insistira i vidi kao jedino moguće.