Obraćanje u Skupštini Kosova

Bošnjačka poslanica u Skupštini Kosova Emilija Redžepi je danas na sjednici na kojoj se raspravljalo o budžetu Kosova, istakla da je bez ekonomskog razvoja, potencirajući razvoj poljoprivrede, stočarstva i turizma, prosto nemoguće zaustaviti proces velike migracije koja je posljednjih mjeseci veoma zabrinjavajući problem.

Njeno obraćanje u Skupštini prenosimo u cijelosti:
"Pored velikih neregularnosti koje se svake godine ponavljaju oko investicija u pećkom, istočkom, mitrovačkom i drugim krajevima gdje žive Bošnjaci, a sa nadom da se to više ne dešava, ispred bošnjačke zajednice, koja u najvećem broju živi u prizrenskom regionu, u potpunosti podržavam prijedlog budžeta za 2015. godinu.
Sve kapitalne investicije i infrastrukturni projekti koji će se naredne godine realizovati u ruralnim mjestima župskog i podgorskog kraja tiču se poboljšanja osnovnih uslova života naših građana. Počevši sa ulaganjima od 2009. godine i ove naredne 2015. godine, u saradnji sa direktorom za kulturu, javnih službi i direktorom obrazovanja, na opštinskom nivou, u saradnji sa mještanima okolnih sela uvrstili smo veliki broj infrastrukturnih projekata u budžet Opštine Prizren. Međutim, bez ekonomskog razvoja, gdje akcenat posebno stavljam na razvoj poljoprivrede, stočarstva i turizma, prosto je nemoguće zaustaviti proces velike migracije koja je posljednjih mjeseci veoma zabrinjavajući problem.
Apelujem na ministra za poljoprivredu, ministra za ambijent i prostorno planiranje posebno kada je u pitanju razvoj turizma na Prevalcu, kao i ministra za ekonomski razvoj da u ovom mandatu budu fokusirani na razvoj tog geografskog područja koje posjeduje prirodne resurse i potencijale, a prije svega adekvatne ljudske resurse koji se samo trebaju pravilno iskoristiti, te ovim pametnim potezom mogu se otvoriti mnoga radna mjesta za mlade ljude, obezbjedivši egzistenciju njihovim porodicama i zadržati ih na prostorima naše države.
Poštovani predsjedniče, poštovani građani, s obzirom da je u nekoliko navrata danas spominjano ministarstvo za zajednice od strane predstavnika parlamentarne grupe '6 plus' u negativnom smislu, želim odgovorno da demantujem neistine, i da se javno zahvalim ministru Jevtiću na svim investicijama i podršci bošnjačkoj zajednici u vremenskom periodu od godinu dana, otkada je NDS imao svoga zamjenika ministra u ministarstvu za zajednice i povratak, i nadam se da ćemo i sa novim ministrom gospodinom Jablanovićem nastaviti započetu uspješnu saradnju na svim poljima, a posebno kada je u pitanju investicija za Bosnjački kulturno-omladinski centar u gradu Prizrenu.
Još jednom, podržavam nacrt budžeta za 2015. godinu i glasaću za njega."