Saopštenje Koalicije Vakat

... od strane koalicionih partnera ima mnogo deklarativnih obećanja, dok se malo toga realizira u praksi. Značajni problemi naše zajednice ne tretiraju se dovoljno ozbiljno, dok se često puta i minimiziraju.

Na sastanku Izvršnih odbora partija članica Koalicije Vakat održanom u Prizrenu 2. marta 2013. godine razmatran je rad i funkcionisanje Koalicije Vakat i izabranih predstavnika na svim nivoima.
Izraženo je nezadovoljstvo saradnjom sa koalicionim partnerima iz većinske zajednice, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou, u opštinama Prizren i Dragaš. Zaključeno je da od strane koalicionih partnera ima mnogo deklarativnih obećanja, dok se malo toga realizira u praksi. Značajni problemi naše zajednice ne tretiraju se dovoljno ozbiljno, dok se često puta i minimiziraju.
Predloženo je da se još jednom razgovora sa čelnicima kosovskih institucija i da im se predoče problemi sa kojima je suočena bošnjačka zajednica na Kosovu. U razgovorima bi se ukazalo na svu ozbiljnost situacije i nesprovođenje Zakona kojima se štite prava i interesi zajednica.
Koalicija Vakat smatra da se mnogi problemi sa kojima je suočena bošnjačka zajednica na Kosovu odlažu ili ne rješavaju (decentralizacija, sanacija štete uzrokovane tragedijom u Restelici, problemi paralelnih struktura u Gori i dr.) što doprinosi da pripadnici bošnjačke zajednice sve više gube povjerenje u institucije Kosova. Prošlo je pet godina od proglašenja nezavisnosti Kosova a Vlada, zbog problema na sjeveru Kosova i albansko-srpskih odnosa, stalno odlaže rješavanje problema bošnjačke zajednice na Kosovu. Zbog takvog odnosa se Bošnjaci, koji su dosad važili za integrisanu zajednicu, najčešće zapostavljaju i ostaju na marginama interesovanja od strane kosovskih instutucija.
Pozivamo Vladu Kosova da ozbiljno shvati našu zabrinutost i nezadovoljstvo  položajem i tretmanom koji ima bošnjačka zajednica na Kosovu. Posebno ističemo važnost procesa decentralizacije za našu zajednicu, koji Vlada Kosova permanentno izbjegava i odlaže. U tom kontekstu ukazujemo na opasnost da pitanje opštine Gora (Dragaš) ne bude  postavljeno od strane Srbije na pregovorima koji su u toku, pošto je Srbija Goru već zacrtala u svojim dokumentima (Rezoluciji i Platformi). Zato pozivamo Vladu Kosova da urgentno započne konsultacije sa legalno izabranim predstavnicima u institucijama Kosova u cilju formiranja opština sa bošnjačkom većinom (Rečane, Vitomirica), i bošnjačkom i goranskom većinom (Gora-Dragaš)
Izraženo je i negodovanje povodom otvaranje predškolskog odjeljenja na albanskom jeziku u Gonernje Selu, gdje je prema zadnjem popisu skoro 100 posto živi bošnjačka populacija.
Koalicija Vakat je osudila sve fizičke nasrtaje na pripadnike bošnjačke zajednice koji su se dogodili u posljednje vrijeme u opštini Dragaš. 
Ukoliko Vlada Kosova ne pokaže dobru volju u rješavanju pomenutih problema naše zajednice, Koalicija Vakat, kao najjači politički subjekt zajednice, će koristiti i druga demokratska sredstva kako bi skrenuli pažnju na položaj Bošnjaka na Kosovu (poziv na bojkot izbora, javni protesti, obraćanje za pomoć predstavnicima međunarodne zajednice i dr.).