Analiza bošnjačko-albanskih odnosa

U organizaciji “Katedre slobodnog uma”, juče je u Centru za integraciju etničkih zajednica u Prizrenu, održana je panel diskusija pod nazivom „Iz drugog Ugla“.

Skup je dio projekta, na kojem su prezentirani rezultati terenskih istraživanja koja su obuhvatila 334 ispitanika iz albanske zajednice koji žive u prizrenskoj i pećkoj regiji.
Među ostalim, skoro sto posto anketiranih smatra da su albansko bošnjački odnosi dobri ili veoma dobri, dok njih 41 posto kaže da sa Bošnjacima komuniciraju na bosanskom, dok 22 posto na albanskom jeziku, 86 posto smatra da Bošnjaci imaju sva prava, dok polovina njih misli da bi Bošnjaci trebali dobiti svoje opštine.
Učesnici panel diskusije bili su profesor historije Rasim Rama, sociolog Fadil Maloku, predstavnici vladinih i nevladinih organizacija i nezavisni intelektualci.
"Glavna odlika Bošnjaka u očima Albanaca, kako su istakli ispitanici u anketi Katedre slobodnog uma je da su: miroljubivi, tolerantni, da su dobri radnici, da su komunikativni, kulturni te da poštuju svoju vjeru, dok im zamjeraju što ne poznaju albanski jezik", rekao je Masar Šasivari, predsjednik NVO “Katedra slobodnog uma”.
Pogledajte video portala bosnjak-ks.info