To mu je spasilo život

Usljed posljedica porodične kardiomiopatije, doktori su Stanu Larkinu krajem 2014. godine srce zamjenili vještačkim srcem – uređajem koji je u rancu nosio 18 mjeseci dok mu konačno nije urađena transplantacija.

Prije devet godina, tada 25-godišnji Larkin, koji je bio završna godina na Univerzitetu u Mičigenu, sasvim iznenada se srušio na košarkaškom terenu.

Ubrzo mu je otkrivena porodična kardiomiopatija, genetsko stanje koje isteže srčani mišić i spriječava efikasan protok krvi.

Krajem 2014. godine su Larkinu morali da izvade srce i da ga zamjene vještačkim srcem. Dok je to čekao, ono što se desilo je bilo prilično iznenađujuće.

Doktori su otkrili da Larkinu ide prilično dobro s vještačkim srcem, toliko da može da napusti bolnicu i živi bez srca u svom tijelu.

"Bio sam šokiran kada su mi doktori rekli da mogu da živim bez srca u tijelu i da će mašina biti moje srce. Samo razmislite o tome – mašina", rekao je Larkin za CNN.

Ta mašina nije ništa manje nevjerovatna. Vještačko srce, uređaj od 10 kilograma koji je za Larkinovo tijelo bilo povezano s nekoliko tuba, a koje može da se stavi u ranac i da ga nosi svuda sa sobom, pa čak i na košarkaški teren, na kojem je Larkin nastavio da igra.

"To je samo torba sa tubicama koje izlaze iz vašeg tijela, ali osim toga, osjećaj je kao da imate pravo srce. Osjećate se kao da imate ranac s knjigama i da ste krenuli u školu", kaže Larkin.

Međutim, ovaj uređaj mu više neće trebati budući mu je u maju ove godine konačno urađena transplatacija srca koje je dugo čekao.

"Urađena mi je translatacija i osjećam se kao da mogu da potrčim", rekao je za Daily Mail.