NIKO NIJE ZNAO NJENU TAJNU

Martha Peterson je godinama radila za CIA kao špijunka, a cijelu priču o svom dvostrukom životu i suočavanju sa vlastitom djecom je podijelila u svojoj knjizi "Widow spy", prenosi Daily Mail.

Martha je 1975. godine naučila perfektno ruski jezik i prošla obuku, da bi je CIA poslala na dvogodišnju misiju u Moksvu. Pravu istinu je djeci rekla tek 1997. godine kada su imali 17 i 15 godina.

- Moja djeca Tyler i Lora su bili iznenađeni kada sam im rekla čime se bavim. Nisam im mogla prije reći jer bi bilo previše riskantno. Pozvala sam ih na ručak i samo izustila: "Radim za CIA", a moj sin Tyler je šokirano rekao: "Mama je špijun". Sve ih je prilično nasmijalo jer im je zvučalo apsurdno. - rekla je Peterson.

Martha je odvela djecu u zgradu CIA-e kako bi im pokazala gdje je godinama radila. Tada im je otkrila i da je davno prije bila udana za čovjeka koji se zvao John Peterson, bio je u Zelenim beretkama i poginuo je 1972. godine, radeći tajno za CIA. Poslije njegove smrti počela je raditi za tajnu službu o kojoj ni danas ne želi detaljno pričati.

- Otišla sam u mirovinu s velikim osobnim zadovoljstvom i ponosom - kaže bivša špijunka.