Ovakvim odgovorima se nije nadao…

Korisnik na Tumblru je stavio prilično provokativnu poruku – uz fotografiju panorame NewYorka s netaknutim WTC-om stajao je natpis “Zamislite svijet bez muslimana” i ubrzo dobio mnogo odgovora kojima se nije nadao.

Uz užase terorizma i tzv. Kalifata, koji prisvajaju religiju, mržnja, ili barem antagonizam, prema islamu hara Europom. No koliko je besmisleno svoditi čitavu religiju na one koji ju zloupotrijebe, brzo je postalo očito.

Islamski svijet dugo je prednjačio u nauci; štoviše, dok je Evropa bila u mračnom Srednjem vijeku, Arapi su prevodili dijela antike te nadograđivali; razvijali matematiku, filozofiju, medicinu, tehnologiju… Na zapadu se ta dostignunća prilično ignoriraju (kao i ona Indijaca i Kineza) no usprkos tome, dovoljno je pogledati riječnik i vidjeti koliko je Islam doprinio nauci – algebra, alkohol, admiral, algoritam… sve su arapskog porijekla. A nismo došli ni do B…

Zato su ostali korisniku pobrojali sve čega ne bi bilo u svijetu bez muslimana, odnosno što su sve muslimani razvili, izumili i otkrili. Evo samo neke:

hirurški instrumenti
univerzitet
kafa
anestezija
vjetrenjača
cijepljenje
nalivpero
brojčani sistem
algebra i trigonometrija
moderno šifriranje
ručak od tri slijeda
kristal
čekovi
parkovi – vrtovi koji su ukras, a ne za uzgajanje
note
četkica za zube
bolnice
vezenje
sokovi
ruž za usne i maskara
korektivna hirurgija
kaligrafija
proizvodnja papira
sapun
parfem
navodnjavanje
eksperimentalna fizika
šah
padobran

net.hr