Proždirao ljude i orgijao sa rođenom ćerkom

Legende o pretvaranju čovjeka u vuka bile su poznate još u antičko vrijeme, ali tek u srednjem vijeku prvi put se susrećemo sa izrazom vukodlak.

Jedna od najzanimljivih priča koja je navodno utemeljena u stvarnim događajima, jeste priča o Peteru Stumpfu, koji je nakon dugotrajnog mučenja priznao pa posjeduje moći koje mogu da ga pretvore u vuka, da je proždirao ljude i životinje i da je, na zaprepašćenje svih, imao seksualne odnose sa svojom kćerkom.

Njegovo brutalno pogubljenje, bacilo je sjenku na sve gnusne zločine koje je počinio.

Priča počinje davne 1589. godine kada je selo Eprat u Zapadnoj Njemačkoj napadnuto od strane velike, do tada neviđene, zvjeri. Nakon napada zvijer je uspjela da pobjegne mještanima sela, ali su seljaci uspjeli da joj u borbi odsjeku šapu.

Glavne sumnje su pale na bogatog seljaka Petera Stumpfa, za kojeg je selo vjerovalo da je zvijer. Njihove tvrdnje je opravdala i činjenica gda je Peter ostao bez iste ruke kao zvijer kojoj je u borbi odsječena šapa. Postoje padaci na osnovu kojih je Peterovo pravo prezime bilo Stubbe, a da su ga nakon nemilog događaja prekrstili u Stumpf što u bukvalnom prevodu znači patrljak.

Njegovom suđenju prethodilo je zastrašujuće mučenje nakon koga je navodno priznao krivicu. Da bi izbjegao dalju torturu, Stumpf je priznao da je od Đavola dobio pojas koji ga pretvara u vukodlaka čije oči sjaje u mraku kao vatra. Svaka čast za inspiraciju u tako teškom trenutku.