Koala rekorder sa 22 sata dnevno

Neobične navike spavanja kod mnogih su se životinja razvile zbog opreza od grabežljivaca. Neki bi mogi satima gledati mačku koja u snu trza šapicama i frkče nosom proživljavajući uzbudljivu pustolovinu. No, za njom ne zaostaju ni ostale žvotinje.

Ptice često spavaju u zraku. Primjerice, vraćajući se s juga lastavice su raspoređene u formacije unutar kojih se nalaze laste koje spavaju, a na rubovima su one koje paze na smjer i događanja u zraku. Konji, radi sigurnosti, najčešće spavaju na nogama. Tada im se i zglobovi na koljenima zaključavaju kako tijekom spavanja ne bi pali na tlo. Žirafa ipak povremeno treba prileći kako bi svoj dugačak vrat i glavu naslonila na tijelo.

Ko kaže da mravi nikada ne spavaju?

Radilice u koloniji mrava, tvrde znanstvenici, tijekom dana zaspu čak 253 puta, i svaki put spavaju malo više od jedne minute! O spavanju buba već smo pisali, a dupini su posebna priča. Oni spavaju sa samo pola mozga. Tijekom spavanja moraju izroniti na površinu kako bi udahnuli zrak, ali i paziti na opasnosti iz morskih dubina. Tako ženke dupina, radi sigurnosti mladunca, mogi biti bez sna do dva mjeseca.
Čovjeku je dovoljno 8 sati sna da bi se odmorio, no neke životinje provode veći dio dana spavajući. Mačke recimo prespavaju pola dana, odnosno 12 sati. Lavovi spavaju 13 sati dnevno. Vjeverice i hrčci spavaju po 14 sati dnevno. Pasanci, oposumi i pitoni odmaraju 18 do 19 sati na dan. Smeđi šišmiš se objesi nogama za strop neke pećine i “ubije oko” punih 20 sati.
No, sve ove životinje se ne mogu mjeriti s koalom koja spava čak 22 sata dnevno. Ova australska životinja iako izgleda kao medvjedić nije medvjed nego sisavac tobolčar. Što će reći da je srodniji s klokanima nego s medvjedima.
Unatoč zakonskoj zaštiti, koale su vrlo ugrožena vrsta jer neprestano gube životni prostor zbog čestih požara kao i zbog širenja ljudskih naselja i gradnje prometnica unutar područja koja nastanjuju. Koalama je teško preživjeti bez eukaliptusovog drveća. Osim što se hrane lišćem eukaliptusovog drveća, koale u viskom krošnjama tog drveća spavaju svojih 22 sata dnevno. Kad se probude, uglavnom ne idu daleko jer ta 2 sata dnevno što su budni marljivo tamane lišće eukaliptusovog drveća. Vrlo su praktične te koale, spavaju u jestivom krevetu.