315 godina, 20.528 putovanja, milioni života

Kada se kaže "američko ropstvo", najčešće se misli na američke kolonije. No, od trgovine iz 16. pa sve do 19. stoljeća trgovci robovima su doveli većinu porobljenih Afrikanaca na dva područja - Karibe i Brazil.

Većina od 10 miliona Afrikanaca koji su završili kao robovi, na kraju će doći do zapadne hemisfere, a samo 388.747 (manje od čeiri posto) je došlo u Sjevernu Ameriku. Oko 1,3 miliona je dovezeno do Španske centralne Amerike, a četiri miliona u britanske, francuske, holandske i danske kolonije na Karibima, te 4,8 miliona u Brazil, prenosi Slate.

Zanimljivu interaktivnu mapu koju je napravio Andrew Kahn, prikazuje na koji način se odvijala trgovina robovima kroz 315 godina.

Tačke predstavljaju brodove sa robovima, a što su veće, to je veći broj robova. na svaku možete kliknuti i saznati gdje se zaputio taj broj - pokazaće vam zastavu određene kolonije (da li je britanska, francuska...).

Interaktivna mapa prikazuje više od 20.000 putovanja katalogiziranih u bazi podataka Trans-Atlantic Slave Trade.

Tokom prvih stotinu godina, dominiraju Portugal i Španija. Oni su ti koji uglavnom prevoze robove u središnju i južnu Ameriku i Karibe. U 17. stoljeću mjesto Španije preuzimaju Britanija, Francuska, Holandija, a potom i Amerika. Od 1725. do 1825. godine više od sedam miliona je poslato u prinuđeni rad, bolest i smrt u Novom svijetu.

U posljednjim dekadama, Španija i Portugal su ponovo preuzele primat u prevozu robova, poslavši većinu o 1,3 miliona ljudi u Brazil.

Do kraja, ukupno je 12,5 miliona robova prevezeno iz Afrike, od čega je dva miliona preminulo tokom transportacije, navode stručnjaci, piše Slate.

Radiosarajevo.ba