Abul Bajandar iz Kulne, u Bangladešu već sedam godina pati od rijetke i nasljedne kožne bolesti. U pitanju su bradavičaste lezije koje mu rastu iz šaka iz stopala, zbog kojih je poznat kao Čovjek-drvo.

Ljekari Medicinskog fakulteta i bolnice u Daki (DMCH) treba da donesu odluku o njegovom liječenju, nakon što su obrazovali komisiju medicinskih stručnjaka, saopćila je dr Samanta Lal Sen, glavni koordinator Nacionalnog instituta za hirurgiju opekotina i plastičnu hirurgiju na DMCH.

Prema izvještajima lokalnih medija, nedavno je preminuo Dede Koswara iz Indonezije, prvi zabilježeni slučaj Čovjeka-drveta, a uzrok njegove smrti nije bila ova bolest.

Godine 2008. kanal "Discovery" objavio je prilog o Koswari, koji je otpušten iz bolnice nakon što su mi hirurški odstranjene bradavice ukupne težine šest kilograma. Jedan američki ljekar je ranije rekao da su ovakve bradavice posljedica teške infekcije humanim papiloma virusom (HPV), a medicinski stručnjaci su ocijenili da je to najteži slučaj na svijetu.

Otac dvoje djece primijetio je bradavice na tijelu nakon što je kao tinejdžer posjekao koljeno. Kasnije je otpušten s posla, a komšije su ga izbjegavale kada su izrasline prekrile najveći dio njegovog tijela i onemogućavale ga da radi.

U to vrijeme mediji su pisali da će morati da se operiše najmanje dva puta godišnje. Koswara je ranije bio prinuđen da nastupa u cirkusu kao atrakcija kako bi prehranio sebe i porodicu.

Međutim, kada je njegov slučaj objavljen, počele su da pristižu donacije za njegovo liječenje iz cijelog svijeta.

Šta je Epidermodysplasia verruciformis (EV)?

Riječ je o rijetkom nasljednom oboljenju kože koje utiče na stvaranje bradavičastih lezija po cijelom tijelu.

Bolest izaziva infekcija humanim papiloma virusom i može da uzrokuje pucanje kože na cijelom telu, uključujući i bradavičaste lezije i crvenkasto-smeđe naslage.

Da bi osoba naslijedila bolest, mora imati dva abnormalna EV gena, po jedan od svakog roditelja. Za sada nema ozbiljnih terapija protiv EV-a, mada postoji nekoliko predloženih metoda liječenja.

Poznati su slučajevi Dedea Kosware iz Indonezije i Rumuna Jona Toadere, kojem je bolest dijagnostifikovana u martu 2007. godine.