Šest načina da pobijedite negativne misli

Nažalost, realnost je takva da su ljudi skloni tome da sami sebe sabotiraju i vide se u lošem svjetlu.

Opterećujemo se najglupljim mogućim stvarima i nikako da naučimo kako da se volimo na način na koji treba i koji zaslužujemo.
Negativnost često može da prevlada nama, ali možemo je pobijediti. Evo kako!
1. Budite svjesni negativnosti
Mora vam biti jasno o čemu i šta razmišljate. Kada obratite pažnju na svoje misli, shvatićete koliko često vam nešto negativno pada na pamet. Biće potrebno neko vrijeme, ali kada shvatite šta kod vas pokreće pesimizam, lakše ćete odlučiti kako da se izborite sa njim. Osluškivati i upoznavati sebe je prvi korak ka tome.
2. Zamijenite negativne misli pozitivnim afirmacijama
Zaustavite svu negativnost tako što ćete od minusa napraviti plus. Pozitivne afirmacije podstiču samopouzdanje i što ih češće izgovarate, one će postati istinitije. Jer kada o sebi kažete nešto lijepo, utičete direktno na negativne misli i okrećete ih u svoju korist. Koristite fraze koje će vas tjerati da idete naprijed.
3. Riješite se spoljnih uticaja
Teško je pobjeći od negativnih misli kada ste okruženi ljudima koji ih stalno potvrđuju. Jednog trenutka ste potpuno u redu, ali čim neko koga poznajete kaže nešto negativno, sva pozitiva izleti kroz prozor. Možete razviti načine da se izborite sa tim ljudima, ali je svakako najbolje da se njih riješite potpuno. Nisu vam potrebne toksične osobe u okolini!
4. Fokusirajte se na sadašnjost
S razlogom ste tu gdje jeste u ovom trenutku. Kukanje za prošlošću može da učini da izgubite fokus sa sadašnjošću. Ne razbijajte glavu onim što se davno desilo. Ne možete nikako da izmjenite prošlost i nemojte gubiti vrijeme na to, fokusirajte se na ono što je sada, kako bi ono što dolazi bilo bolje.
5. Razmišljajte o mogućnostima
Kada čujete samo negativne stvari, teško je vjerovati u pozitivu, kojom pokušavate sebe da hranite. Budimo iskreni, ako se nasilno terate da ostanete pozitivni, može učiniti stvari gorim. Zato, pokušajte da zauzmete neutralan pristup. Ako ste u posljednje vrijeme bili loši na poslu, budite iskreni prema sebi o tome. Priznajte sebi i prihvatite tu negativnost, a onda učinite šta možete da to preokrenete. Razumjevanje pravi razliku. Kada znate šta možete i treba da uradite, dovešće do pozitivnog stava, jer se trudite.
6. Ophodite se prema sebi onako kako biste prema prijatelju
Šanse su velike da ste sami sebi najgori neprijatelj. Sami sebi govorimo stvari koje se ne bismo nikad usudili da izustimo nekom drugom. Zato, kada krenete sebi da kažete nešto loše, pomislite kako biste se obratili najboljem prijatelju. Pokažite sebi malo saosjećanja. Zaslužili ste!
Ne dozvolite da vas negativnost savlada i proguta. Jer stvari nikada nisu onako loše kakvim se čine. Krajnje je vrijeme da počnete sebe da podsjećate da zaslužujete mnogo dobrog u životu, piše “24sata“.