Zbog farmerki se ide u zatvor, a marihuana je legalna!

Sjeverna Koreja ima najveću vojsku na svijetu (uključujući aktivne vojnike, rezerviste i paravojne postrojbe) s 7,7 miliona vojnika. Usporedbe radi, procjenjuje se da SAD ima 1,5 miliona djelatnih vojnih osoba.

Ona je jedan od posljednjih totalitarnih režima na svijetu, često je u središtu mnogih glasina i nagađanja o tome što se u toj zemlji doista događa, budući da informacije iz nje cure u količinama manjim no što su one iz kapaljke. Neke od tvrdnji koje se povremeno pojave nerijetko su stoga nevjerovatne, a i teško ih je potvrditi. Independent donosi izbor od 11 bizarnih stvari koje su dosad procurile.

1. Sjeverna Koreja ima najveću vojsku na svijetu (uključujući aktivne vojnike, rezerviste i paravojne postrojbe) s 7,7 miliona vojnika. Usporedbe radi, procjenjuje se da SAD ima 1,5 miliona djelatnih vojnih osoba.

2. Marihuana u Sjevernoj Koreji nije protivzakonita i može se kupiti na tržištu.

3. U glavnom gradu Sjeverne Koreje, Pyongyangu, nalazi se najveći stadion na svijetu, koji može primiti 150.000 gledaoca.

4. Sjeverna Koreja temelji svoj kalendar na datumu rođenja Kim Il Sunga, 15. aprila 1912. godine. Stoga je kod njih sada 103., a ne 2015. godina.

5. Tokom 1990-ih svi sjevernokorejski nastavnici morali su učiti svirati harmoniku.

6. Zbog pomanjkanja gnojiva, Sjeverna Koreja bila je prisiljena na poljima u te svrhe koristiti ljudski izmet.

7. Po službenoj biografiji, Kim Jong Il je prohodao u dobi od tri sedmice.

8. Sjeverna Koreja ima tri televizijska kanala, od kojih dva emitiraju samo vikendom, dok se treći može gledati samo u večernjim satima.

9. Izbori se održavaju svakih pet godina, ali na njima je ponuđena samo jedna opcija za koju se može glasati.

10. Plave farmerke su ilegalne, jer jeans predstavlja kapitalističku Ameriku.

11. Sjevernokorejkama je dopušteno ošišati se na 28 načina, a muškarcima je dozvoljeno samo 10 frizura.