NOVA OTKRIĆA ISTRAŽIVAČA

Kristifor Kolumbo iskrcao se na ostrva koja danas zovemo Bahamima daleke 1492, ali ko je zapravo "otkrio" Ameriku?

Stručnjaci odavno debatuju o mogućnosti da su Ameriku otkrili Vikinzi, Polinežani, pa čak i Kinezi, mnogo prije Kolumba, a sada grupa istraživača tvrdi da su prvi stranci u Americi bili Rimljani. Kažu da su pronašli dokaze da su rimski brodovi posjetili Sjevernu Ameriku tokom prvog vijeka, ili čak ranije.

Naime, oni su pronašli mač za koji vjeruju da je rimski u Novoj Škotskoj. Historičari obično kažu da su takva otkrića posljedica toga što su neki kolekcionari iz skorijeg doba izgubili svoje artefakte, pa i u ovom slučaju postoji takva sumnja, piše B92.

Ipak, u misiji "Prokletstvo ostrva Ouk" na History kanalu naučnici predvođeni Hatonom Pulicerom, tvrde da to nije slučaj. Oni su zajedno sa Društvom za očuvanje drevnih artefakata objavili rad eksluzivno za "Johnston Press" u kojem stoji da je "100% potvrđeno" da je mač Rimski.

"Ceremonijalni mač ispao je iz olupine broda", rekao je Pulicer za Boston Standard. "To je nevjerovatan rimski artefakt".

Oni svoju studiju zastivaju na ispitivanju legure od koje je izrađen mač, a koja se poklapa sa tehnologijom izrade predmeta od metala koje su potvrđeno pravili drevni Rimljani.

"Ima isti odnos arsena i olova. Testirali smo ga sa još jednim mačem i rezultati se poklapaju", kaže Pulicer i dodaje da je na Ouku pronašao čak i natpise na kamenu na jeziku koji se upotrebljavao u nekim dijelovima starog Levanta.