Dirljiva priča

Kada sklapamo bračne zavjete, svi polažemo zakletvu da ćemo voljeti i brinuti jedno o drugom u bolesti i u zdravlju, u bogatstvu i u bijedi...

Međutim, u praksi se rijetko kad zaista ostane pri ovim riječima, i mnogi pobjegnu pred prvim ozbiljnijim preprekama.

Ipak, ova priča koja nam dolazi iz Kine, uvjeriće vas da je ljubav ponekada jača od svega i da može da pobjedi zaista sve!

Starac Du Juanfa iz Kine tokom prošlih 56 godina imao je samo jednu misiju - da vodi računa i brine o svojoj paralizovanoj supruzi Zu. Du (85) i Zu (76) stali su na ludi kamen prije više od pet decenija. Međutim, samo pet mjeseci nakon vjenčanja njihovu bračnu sreću pokvarila je opaka bolest. Tada 20-godišnja Zu nenadano je ostala paralizovana, i bez ikakve mogućnosti da ikada ima djecu. No, ovaj hrabar i divan čovjek riješio je da ostane uz nju i nikada je ne napusti, prenosi Kurir.



 Tu je ostala prikovana za krevet. I dok su mu rođaci i prijatelji savjetovali da je ostavi, on je slušao svoje srce i ostajao uz nju danima, mjesecima i godinama. Napustio je svoj posao i zavjetovao se svojoj voljenoj ženi da će uvijek brinuti o njoj. To je i uradio, pritom besumočno tragajući za lijekom. Kada zvanična medicina nije mogla da joj pomogne, on se okrenuo alternativnoj, čak joj sam spravljajući supu od ljekovitog bilja koje bi nabrao u planini.

Tokom godina, ova odanost i ljubav dotakli su srca mještana i lokalne samouprave. Ovaj par dobio je izvjesnu mjesečnu nadoknadu, a mnogi njihovi sugrađani pomažu im, dajući im hranu ili ljekove. Starac je posadio i bundeve u svom dvorištu i planira da ih da svima koji su mu pomogli - to je njegov mali znak pažnje.

Kada su novinari upitali Dua, da li ima neku posebnu želju, skromno je priznao: "Volio bih kada bi ona govorila malo jasnije. U posljednjih nekoliko godina samo mrmlja, pa ne znam da li hoće da me izgrdi ili želi da ćaska sa mnom". Pogledajte ovu dirljivu priču u kratkom prilogu.