Strah i trepet El Salvadora

Njihova lica i tijela su prekrivena tetovažama koje pričaju priču o svakom zločinu kojeg su počinili.

Oni su ubice, trgovci drogom i oružjem - članovi Mara Salvatrucha (MS-13), kriminalna banda koje se toliko plaše u El Salvadoru da su im pustili da vode zatvor.



U zatvoru Penas Ciudad Barrios, članovi Mara Salvatruche kontroliraju sopstveno minijaturno društvo od 2.500 članova zajedno sa pekarom, radionicama, bolnicom i rehabilitacijskim centrom.

Zatvorski čuvari i armija El Salvadora se nalaze izvan zatvora osiguravajući da zatvorenici ostanu iza rešetaka, ali rijetko se miješaju u unutrašnje afere zatvora.



Nasilje između uličnih bandi u zemlji eskalira, a prošlog mjeseca, u El Salvadoru je registriran najviši broj ubistava od građanskog rata koji je trajao 12 godina, do 1992. godine.

Prema podacima Nacionalnog forenzičkog instituta (ILM) u augustu je registrirano 911 ubistava, a 52 su se desila 23. augusta, čineći ovaj mjesec najsmrtonosnijim u skoro četvrtini stoljeća.



Od januara do augusta u El Salvadoru su se desila 4.246 ubistava, u prosjeku 17.5 po danu, što je 67 posto više od istog perioda u 2014. godini.

El Salvador je jedna od najnasilnijih zemalja u svijetu sa smrtonosnom stopom od 41.2 ubistva na 100.000 stanovnika u 2012. godini., utvrdili su statistički podaci Ujedinjenih nacija

Prema nedavnim mjerenjima, El Salvador je ove godine prestigao Honduras koji je imao smrtonosnu stopu od 90.4 ubistva na 100.000 stanovnika kao zemlja sa najvećom stopom ubistava.